За полския копрец:
http://novinar.org/main.php?act=news&ac ... Q5ODszOQ==
http://kulinar.gbg.bg/recview.php?rid=440
От някакъв форум:
Olga, от 05.12.2005
... банска капама...
в кървавицата се слага подправка "огледало"( семена от копър), която придава доста характерен и уникален привкус на ястието
...
jpm, от 27.03.2004
... банските старци, бабички , суджуци, кървавица и др. подобни продукти се приготвят с една подправка, която им придава банския вкус. Това е така наречения от банскалии
"полски копрец" , който уважаеми читатели расте само по банските поляни на височита м/у 900 и 1000 м надморска височина
...
http://bilkite.hit.bg/spis_sinonim.htm#Аб
Копър = Копрец, Монотър, Старокос, Градински копър
Анасон = Обикновен анасон, Резиян, Анис, Бедренец
Бедреница = Див анасон, Горски анасон, Каменоломков анасон
Резене = Монотър, Див копър, Морач, Сминд
От едно семейство са:
Анасон каменоломков = Pimpinella saxifraga L.
Apiaceae
Копър обикновен = Anethum graveolens L.
Apiaceae
Див копър старопланински = Meum athamanticum Jacq.
Apiaceae
Резене (Морач) = Foeniculum vulgaris Mill.
Apiaceae
Предполагам, че става въпрос за
Каменоломков анасон - ароматът е нещо между копър, анасон, резене, между другото всички са братовчеди.
Копър за таратора, анасон за мастиката и резене( цвят) за стерилизираните краставички.
Сигурно е някаква рода на едно от трите, меееестен вариант, на който използват семената за влагане в суджуци, кървавици, старци, баби и прочие пенсионерски благини
Ако се не лъжа, семена от копър( или подобните им по аромат - от резене) слагат във вълчите мезета и карловци??