Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Апр, 2024 10:52 pm Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Яну, 2006 4:38 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Дек, 2005 9:02 pm Чет
Мнения: 25
Location: Сингапур
Знам няколко рецепти за фантастични индонезийски манджи една от главните съставки на които е кокосовото мляко. То е задължително и за индийското "къри".
Не съм виждал да се продава в България, затова не съм пуснал нито една рецепта с него.

За информация: кокосовото мляко (santen kelapa - сантън кълапа на индонезийски) не е полубистрият сок на кокосовият орех. То се произвежда от ситно настърганата бяла ядка на ореха. Тя се накисва с хладка вода за 10-на минути, след което се изстисква с ръка през ситен гевгир. Остатъкът се кисне още веднъж и полученото второ кокосово мляко се използва за разреждане на първото - ако е необходимо. За един литър "първо" кокосово мляко са нужни 3-4 по-големжки ореха - Ф над 12-13см. Обикновенно се купува от пазарите прясно настъргана на машина ядка.
По магазините в Югоизточна Азия се продава и кондензирано - в картонени ТетраПак опаковки, а във Виетнам - в метални. Като за по-мързеливи домакини :lol: Изобщо не е скъпо: най-скъпо е в Сингапур - 2лв за 250г, които се разреждат с 250 или 400мл вода. Е, като гледам колко е скъпа куркумата у нас (във Виетнам за цената на 2-те супер-мини шишенца продавани у нас Меркурий П&П купува със сигурност поне 1кг), не знам търговците по колко биха продавали кокосовото мляко :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Яну, 2006 4:51 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Виж тук


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Яну, 2006 5:01 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Дек, 2005 9:02 pm Чет
Мнения: 25
Location: Сингапур
Кокосовите стърготини са остатъчен продукт (кюспе) от производството на кокосово масло. Така, че от тях естествено кокосово мляко не става! Онова в рецептата на Иван Звездев е само за придаване на екзотика :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Яну, 2006 5:23 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Мисля, че То4ица е имала предвид този постинг.
Апетитко, тъкмо ще кажеш, дали това мляко е хубаво, че и аз имам една кутийка от него.
Очакваме рецептите ти с нетърпение!


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Яну, 2006 5:32 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Дек, 2005 9:02 pm Чет
Мнения: 25
Location: Сингапур
А, ей онова на картинката става! Разликата с прясно приготвеното изобщо не е фатална!


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Яну, 2006 6:00 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
@Apetitko какво чакаш ? :shock: Пиши рецептите :!: Ние ще ги пробваме ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Яну, 2006 3:06 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Дек, 2005 9:02 pm Чет
Мнения: 25
Location: Сингапур
Вече го направих, птицо "пойна"! Провери при рибите!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB