Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 12:50 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Мар, 2006 8:25 pm Вто 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Japanese horseradish - японски хрян
http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Wasa_jap.html
http://www.uni-graz.at/~katzer/pictures/wasa_01.jpg
http://www.uni-graz.at/~katzer/pictures/wasa_02.jpg - цветчето
http://www.uni-graz.at/~katzer/pictures/wasa_04.jpg - растението

Horseradish - обикновен хрян
http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Armo_rus.html
http://www.uni-graz.at/~katzer/pictures/armo_02.jpg
http://www.uni-graz.at/~katzer/pictures/armo_04.jpg - цветчето
http://www.uni-graz.at/~katzer/pictures/armo_01.jpg - растението

Приготвят се по един и същи начин - настъргани и размесени с малко вода
Вкусът им е сходен - лютивината им се дължи на methyl isothiocyanate.
Растенията са братовчеди от семейстото на зелето и горчицата.
Казват, че уасаби е по-люто от хряна, но не е съвсем така 8)

Каперсите също са братовчеди със зелето и също съдържат methyl isothiocyanate. С това напомнят по вкуса си бялата горчица, уасабито и хряна.

По суперите би трябвало да го има в туби - на паста или в бурканчета - малко по-грубо настъргано.
Има и хрян от Полша - настърган и в бурканчета...

П.П. Gernot Katzer от Университета в Грац разрешава свободното използване на материалите от неговия сайт за подправки.
Снимка
Личната му страница...


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Мар, 2006 11:54 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Тъкмо мислех да пусна уасабито за загадка. :head:

Според мен е доста по-люто от хряна, а има и някакви етерични масла, които като те ударят в носоглъдката....
Значи - по-люто е от най-лютата горчица, от чили пипера, прави изпарения които горят синусните тръби.
http://www.answers.com/wasabi&r=67
Така се приготвя:
Image


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Мар, 2006 1:21 am Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Точно същите масла са като на хряна и горчицата - метилтиохексил изотиоцианати( methylthiohexyl isothiocyanate) - съединения на сярата. "Удрят" здраво в носа, всъщност не е толкова люто, колкото все едно че дишаш отровен газ. А по-нататък се разбира, че и в Америка, и в Европа, и дори в Япония това, което се продава за уасаби, е менте от хрян, горчица и зелена боя :mrgreen:
... Almost all sushi bars in America, and most in Japan, serve imitation wasabi because the real product is extremely expensive. Imitation wasabi is usually made from horseradish, mustard, and green food coloring, often as a powder to be mixed with water to make a paste. Since real wasabi loses its flavor if dried, powders containing real wasabi do not capture the genuine flavor.
...
... Since there is a severe lack of places suitable for large-scale wasabi cultivation, most of the "wasabi" served today is really just European horseradish dyed green, or a mix of horseradish with black mustard and chlorophyll for the same effect.
...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB