Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 19 Апр, 2024 1:50 am Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 18 Апр, 2006 2:24 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Това всъщност не е растение, а смес от няколко различни подправки.

Използва се за маринати, сосове, ястия с месо, пилешко, риба, салати, дипове и пастети, печени и варени зеленчуци.

На бурканчето на пипера, който използвам, са отбелязани следните основни съставки: сол, черен пипер, лимонена киселина, лук, захар, чесън, семена от целина, лимоново масло.

В интернет е много разпространена следната рецепта (признавам си, не съм я изпробвала, все още имам от 'купешкия', пък и го използвам доста пестеливо):

1 ч.ч. смлян черен пипер
1/3 ч.ч. изсушени лимонови корички
3 с.л. семена от кориандър
1/4 ч.ч. изсушен лук
1/4 сушена мащерка

Image

Всички съставки се смилат и се съхраняват в плътно затворен буркан.


Attachments:
lemon_pepper.jpg [12.58 KiB]
Downloaded 266 times
 Profile  
 
Сготвено на: 18 Апр, 2006 11:30 pm Вто 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Оригиналният лимонов пипер- кликнете тук...

Сечуански пипер( от рода на цитрусовите - аромат на лимон и анасон)
Image Image


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2006 9:42 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Китайски пипер


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2006 11:52 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Бисквитка е права.

В Западна Европа и Щатско под Lemon & Pepper Seasoning Salt не се разбира китайски пипер, а смес от подправки. Най-важното е да има комбинацията лимон и черен пипер.

:P


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2006 1:02 pm Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Да, зантоксилумът има точно аромат на лимон, анасон и роза.
Имитират се добре със съответните носители на аромат в повечето смеси.
За подправка за риба се добавя и кориандър.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2006 2:09 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В същата страница, която посочваш, авторът написа:
In Indonesian cookbooks, this spice is sometimes termed “Indonesian lemon pepper”, which must not be confused with the lemon-flavoured black pepper found in Western supermarkets.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB