Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Авг, 2022 8:03 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 19 Апр, 2006 6:44 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2006 6:58 am Пет
Мнения: 224
Location: Стара Загора
Семената на кориандъра не са ли основната съставка на кърито?
Също съм забелязала, че присъства в почти всяка подправкова смес за луканки и др. сушени и пресни меса.
А ако не се лъжа, дядо ми го слагаше, заедно с един куп други билки, при направата на пелина. Голям майстор беше!


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2006 9:06 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Точно така, една от основните съставки е. :) Не знаех ,че и за вино се използва.. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2006 10:01 am Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Кориандърът е основен ароматизатор за коняк.
От него се извличат промишлено есенциите: лимон, теменуга, кокиче, липа и лилия.

В състава на сместа къри задължително влизат четири основни( 46-96%) съставки:
1. листа от растението къри( Curry Leaf), Murraya koenigii (L.) Sprengel - 5-10%
2. млян корен от растението куркума( Turmeric), Curcuma longa L. - 20-30%
3. кориандър( Coriander), Coriandrum sativum L. - 20-50%
4. лют червен пипер, обикновено кайенски - 1-6%

В Европа и Америка листата къри се заменят с мляни семена от сминдух( Fenugreek), Trigonella foenum-graecum L.

На тази база се добавят още:
за "народно" къри:
5. кимион
6. джинджифил
7. черен пипер
8. асафетида
9. куркума ароматна
10. чесън на прах

за къри на заможните:
5. кимион
6. джинджифил
7. черен пипер
8. карамфил
9. кардамон
10. канела
11. мацис( мрежичката около зърното на индийско орехче)
12. бахар

Пълно къри:
1. къри
2. куркума
3. кориандър
4. кайенски пипер
5. кимион
6. джинджифил
7. черен пипер
8. асафетида
9. карамфил
10. кардамон
11. канела
12. мацис
13. чесън
14. бахар
15. бял пипер
16. босилек
17. галгант, алпиния( калган - от рода на куркумата и джинджифила)
18. калиджери, гарциния( Cambodge), Garcinia cambogia
19. маточина, мелиса
20. резене

Нашенско къри:
люто
1. червен пипер лют и сладък - 45%
2. кориандър - 22%
3. куркума - 18%
4. сминдух, чимен - 5%
общо: 90%
допълнително:
5. карамфил - 5%
6. бял пипер или кардамон - 3%
7. индийско орехче - 2%
общо: 10%.

Еврокъри:
меко
1. куркума - 30%
2. кориандър - 20%
3. сминдух, чимен - 10%
4. кайенски пипер - 5%
общо: 65%
допълнително:
5. джинджифил - 20%
6. черен пипер - 5%
7. канела - 5%
8. карамфил - 5%
общо: 35%.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB