Спокойно..случват се такива работи..
.Аз не че имам чаак толкова голям опит,но досега не съм имала проблем -правила съм само кремчета (и една торта с парфе,но то пак е за парфето...т.е кремче).Спазвай следните правила и няма да имаш никакви проблеми (надявам се):
1.Заливаш желатина със студена вода да набъбне това става за 7-8 мин някъде.Той става един зърнест и прозрачен ,стегнат..незнам как по точно да го обясня.
.Обикновенно за 1 пакетче желатин от 10 гр. са нужни 10-15 лъжици
студена вода.
2.След като набъбне го разтваряш на
водна баня .Не трябва да го оставяш да кипне!!!!Това е най- важното ,защото се нарушават желиращите му свойства!!!Значи разтваряш го на водна баня ,докато всички гранулки се стопят,получава се на гъстота нещо като захарен сироп.Добавяш го към десерта (храната), който искаш да стегнеш след като е претърпяла топлинна обработка и не е желателно да я загряваш повече.
3.За да ти излезе по лесно от формата ястието или каквото е там..има няколко хитринки:
а .предварително да се намаже формата с мазнина(т.е преди да сипеш желираната смес)
б.предварително да се намокри формичката
в.преди сервиране да се потопи за няколко секунди в топла вода за да се отпусне желатина по стените
Аз лично практикувам последната и досега не съм имала проблеми.
Ами това е дано да ти свъдши работа!Ако имаш още въпроси питай!
П.С. Щях да забравя ,досега съм ползвала само желатина на dr.Otker и не ми е създавал проблеми.(ха-ха как се слага '' върху "О"-то..надявам се че си се сетила ,за какво говоря).