Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:55 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
 Рецепта: Каперси
Сготвено на: 11 Фев, 2005 12:25 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Каперси (Capparis spinosa)
Недоразвити цветни пъпки на многогодишното тревисто растение бодлив каперсник от сем. Кипаридови.
В България се продават мариновани.
Със своя слабо горчив аромат каперсите придават на рагуто и фрикасето приятен, фин вкус. Упетребяват се и в супи, сосове, месни и рибни ястия, както и в студени месни ястия и туршии.
Не се препоръчват при бъбречни, стомашни, чернодробни и жлъчни заболявания.
Увеличават броя на червените кръвни телца, което ги прави подходящи при анемии. Засилват имунитета.
Като заместител на каперсите в Централна Европа се използва марината от семената на блатника и от зелените плодчета на латинката.

Аз лично досега не съм купувала каперси. Опитах да ги заменям с латинки и беше много вкусно (гарнирах рохки яйца :facelick: ).
При избирането им се гледа да не са прекалено тъмни (черни или тъмнокафяви), най-добрите каперси са синьо-зелени на цвят.
Надявам се някой, който ги е опитвал, да сподели впечатленията си.


 Profile  
 
 Рецепта: Каперси
Сготвено на: 11 Фев, 2005 12:34 pm Пет 



каперсите са много хубава подправка - имат кисел и леко стипчив вкус.Много подходящи са за прибавяне към салати и зеленчукови супи. Чудесно вървят с доматен сос. най-вкусното нещо, което съм опитвала е задушен калкан с каперси и моркови - става страхотно!! :)


  
 
 Рецепта: Каперси
Сготвено на: 23 Мар, 2005 5:16 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Много вървят и на пици с морски дарове.


 Profile  
 
 Рецепта: Каперси
Сготвено на: 21 Дек, 2007 3:26 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
Колкото и да се насилвам не мога да го ям това нЯщо!Опитвах го върху пица,на салата, но не мога!Може би ако го смеля в блендера и го прибавя към някой сос ще ми се получи.В Гърция си вирее около пътищата и сами си го консервират,само,че е много важно да се избират малки пъпки,ядат ги като бонбони и ги имат за голям делисатес. :roll:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB