Каперси (Capparis spinosa)
Недоразвити цветни пъпки на многогодишното тревисто растение бодлив каперсник от сем. Кипаридови.
В България се продават мариновани.
Със своя слабо горчив аромат каперсите придават на рагуто и фрикасето приятен, фин вкус. Упетребяват се и в супи, сосове, месни и рибни ястия, както и в студени месни ястия и туршии.
Не се препоръчват при бъбречни, стомашни, чернодробни и жлъчни заболявания.
Увеличават броя на червените кръвни телца, което ги прави подходящи при анемии. Засилват имунитета.
Като заместител на каперсите в Централна Европа се използва марината от семената на блатника и от зелените плодчета на латинката.
Аз лично досега не съм купувала каперси. Опитах да ги заменям с латинки и беше много вкусно (гарнирах рохки яйца
).
При избирането им се гледа да не са прекалено тъмни (черни или тъмнокафяви), най-добрите каперси са синьо-зелени на цвят.
Надявам се някой, който ги е опитвал, да сподели впечатленията си.