http://www.terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/anthriscus_cerefolium.jpg
Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.
Произхожда от Югоизточна Европа. Бил е познат като подправка за супа още на древните римляни и гърци.
Кервелът е едногодишно тревисто растение от сем. Сложноцветни. Достига до височина 60-70 см. Външно изглежда като магданоз, но е с по-тънки и по-гъсти листа. Цъфти от април до юни.
Често се среща в падини, хълмисти места, на слънчеви тревисти склонове. Добре расте и на открити равни места, както и в саксии.
Свежите зелени листа съдържат голямо количество ароматични етерични масла, гликозиди, каротин, вит. С, минерални вещества и магнезий.
Заради сладникавия анасоноподобен аромат и пикантен вкус често се използва в супи и салати. Най-ценни са младите листа. За съжаление, при сушене и термична обработка ароматът изветрява. Затова в горещи ястия кервелът се добавя непосредствено преди поднасянето им.
В някои ястия от северноамериканската кухня листата от кервел се използват за подправяне на птици, запечени на грил, риби и ястия от яйца (напр. солени омлети).
Във френската кухня се използва през пролетта: младите зелени листа кервел се смесват с извара или меко сирене (камамбер) и масло и с полученото "зелено масло" се мажат фiлии черен хляб.
Често листата се добавят в сосове за риба, картофени супи, ястия от птици, агнешки и шилешко. Кервелът придава приятен вкус и аромат на ястия от зелена салата, грах и домати.
Добре се съчетава и с други подправки: тарос (естрагон), магданоз и босилек.
По
http://www.gotovim.ru/