Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:00 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 10 Юли, 2006 3:30 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/fuszer/anthriscus_cerefolium.jpg

Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.

Произхожда от Югоизточна Европа. Бил е познат като подправка за супа още на древните римляни и гърци.

Кервелът е едногодишно тревисто растение от сем. Сложноцветни. Достига до височина 60-70 см. Външно изглежда като магданоз, но е с по-тънки и по-гъсти листа. Цъфти от април до юни.

Често се среща в падини, хълмисти места, на слънчеви тревисти склонове. Добре расте и на открити равни места, както и в саксии.

Свежите зелени листа съдържат голямо количество ароматични етерични масла, гликозиди, каротин, вит. С, минерални вещества и магнезий.

Заради сладникавия анасоноподобен аромат и пикантен вкус често се използва в супи и салати. Най-ценни са младите листа. За съжаление, при сушене и термична обработка ароматът изветрява. Затова в горещи ястия кервелът се добавя непосредствено преди поднасянето им.

В някои ястия от северноамериканската кухня листата от кервел се използват за подправяне на птици, запечени на грил, риби и ястия от яйца (напр. солени омлети).
Във френската кухня се използва през пролетта: младите зелени листа кервел се смесват с извара или меко сирене (камамбер) и масло и с полученото "зелено масло" се мажат фiлии черен хляб.

Често листата се добавят в сосове за риба, картофени супи, ястия от птици, агнешки и шилешко. Кервелът придава приятен вкус и аромат на ястия от зелена салата, грах и домати.

Добре се съчетава и с други подправки: тарос (естрагон), магданоз и босилек.

По http://www.gotovim.ru/


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2007 3:39 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В големите супермаркети и магазини за строителни материали и градински / градинарски принадлежности са пуснали кервелови семена. Сега е моментът да се сАди :P


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB