Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:47 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
 Рецепта: Ябълков оцет 3
Сготвено на: 12 Сеп, 2006 1:34 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Мар, 2006 2:05 pm Пон
Мнения: 48
пфу, натутках се да пусна моята рецепта за домашен оцет - тя не е моя, но го правим от няколко години и става много бистър, кисел, с аромат на ябълки и .......... свърши вече, макар че беше мнооооого


ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ

Ябълките си измиват добре с течаща вода, почистват се от повредените, гнилите и червивите части, без да се отстранява сърцевината и без да се белят. Настъргват се на едро ренде и се поставят в голям съд с широко гърло. След това се заливат с топла, предварително преварена вода, докато се покрият напълно. 0.5л. вода на 0.4кг. ябълкова каша. На всеки литър вода се прибавя по 100гр. захар, а за ускоряване на ферментацията - по 10гр. мая за хляб и 20 гр. сух черен хляб. Съдът се оставя на тъмно място. За провеждане на първата фаза на ферментацията температурата в помещението трябва да е 25-30*С. Кашата се разбърква 2-3 пъти дневно с дървена лопатка. След 9-10 дни кашата се прецежда през марля. После към всеки литър получен сок се слага по 100гр. захар и се бърка до пълното разтваряне на захарта. За провеждане втората фаза на ферментацията гърлото на съдовете/съда се покрива и завързва с марля и се оставят на топло място. Оцетът става за около 60 дни. Най-подходящи са ябълки Петровки, защото температурата на сезона е подходяща.


Това е по оригиналната рецепта от книгата "Полезни съвети и рецепти за всички" на Петър Миладинов - Държавно издателство Техника - София, 1984год. За количества - умножаваме. Много е важно да е топло, защото на есен сложихме една много голяма доза, но застудя и все още не е станал, та чакаме да се стопли..

ако някой реши да прави - да слага сега, докато е още топло.


 Profile  
 
 Рецепта: Ябълков оцет 3
Сготвено на: 13 Сеп, 2006 6:42 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
pep-4o написа:
ако някой реши да прави - да слага сега, докато е още топло.
А, бе, то хубаво, ама ябълките са много скъпи. Два кинта за кило + захарта и ... май по-добре да си купя готов оцет.


 Profile  
 
 Рецепта: Ябълков оцет 3
Сготвено на: 14 Сеп, 2006 6:29 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
В който я има ябълки, я не...


 Profile  
 
 Рецепта: Ябълков оцет 3
Сготвено на: 16 Сеп, 2006 10:45 am Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Мар, 2006 2:05 pm Пон
Мнения: 48
в купения и ябълки - шегувате се :lol: :lol: :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Ябълков оцет 3
Сготвено на: 16 Сеп, 2006 4:15 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Явно ще трябва да изчакам някой да се смили над мен и да ми прати домашен ябълков оцет :P.


 Profile  
 
 Рецепта: Ябълков оцет 3
Сготвено на: 18 Сеп, 2006 11:00 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Мар, 2006 2:05 pm Пон
Мнения: 48
стига бе - купи си 8г ябълки - има и хубави за леФче, кво ще чакаш някой да ти праща :P и си осигуряваш оцета за зимата (само няма да го пробвашда е вкиснало :P )


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB