Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:22 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
 Рецепта: Лющян
Сготвено на: 13 Май, 2005 8:41 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Четох рецептите за офлюви, че сега саплъзнали едни.... :shock: Много ги обичкаме у нас! :facelick: :yami: :belly:
И срещнах там, че се варят с лющян. Що е то :?: И за какво друго се ползва :?:


 Profile  
 
 Рецепта: Лющян
Сготвено на: 13 Май, 2005 9:14 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В интернет на няколко места лющян се споменава като синоним на девисила.


 Profile  
 
 Рецепта: Лющян
Сготвено на: 13 Май, 2005 9:37 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Супер, и него си го отглеждам и много си го обичаме.
:idea: Ами да, сигурно много ще отива на офлювите! :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Лющян
Сготвено на: 13 Май, 2005 10:06 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
За мен тази подправка е нова и сега експериментирам с нея. Сложих ги на лещата, както пише в рецептата за пролетна леща. Толкова се хареса на домашните, че веднага ме накараха да купя още една връзка от подправката :mrgreen:!
Обаче имам проблем с готвенето на охлюви, много зловещо ми изглежда. У нас преди майка ми ги готвеше, но не ги ядеше, толкова и бяха противни. Откакто се опитах и аз да ги готвя, и при мен се получи същото :cry:. А едно време ми бяха вкусни...


 Profile  
 
 Рецепта: Лющян
Сготвено на: 13 Май, 2005 10:53 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Вярно е, че е гадничко докато ги приготвиш, ама си заслужава деликатеса. :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Лющян
Сготвено на: 13 Май, 2005 11:13 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Нищо гадно няма! Слагата капака на тенджерата и не гледате. Не е по-различно от това да опържиш пържола.


 Profile  
 
 Рецепта: Лющян
Сготвено на: 13 Май, 2005 2:08 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Абе жал ми е, понеже аз ги оставям 1 нощ с брашно да се из....ат :oops: и после ме втриса малко докато ги сложа да врат. :blah:


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Лющян
Сготвено на: 13 Май, 2005 3:13 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Надя написа:
Четох рецептите за офлюви, че сега саплъзнали едни.... :shock: Много ги обичкаме у нас! :facelick: :yami: :belly:
И срещнах там, че се варят с лющян. Що е то :?: И за какво друго се ползва :?:


Има и друг синоним - "леощян".
За тези, които не са ползвали подправката мога да дам съвет да внимават с количеството - подправката е много силноароматична и лесно покрива останалите естествени аромати на месо или подправки.
Затова е добре да се внимава и да се слега по малко, докато си уточните дозата по ваш вкус.
С нея по сила единствено може да се сравни чименът или сминдухът.
Обикновено се ползва за бобена чорба, класика е за рибена чорба.


 Profile  
 
 Рецепта: Лющян
Сготвено на: 13 Май, 2005 11:03 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
biskvitka написа:
За мен тази подправка е нова и сега експериментирам с нея. Сложих ги на лещата, както пише в рецептата за пролетна леща. Толкова се хареса на домашните, че веднага ме накараха да купя още една връзка от подправката :mrgreen:!
Обаче имам проблем с готвенето на охлюви, много зловещо ми изглежда. У нас преди майка ми ги готвеше, но не ги ядеше, толкова и бяха противни. Откакто се опитах и аз да ги готвя, и при мен се получи същото :cry:. А едно време ми бяха вкусни...

Аз че ви ги изколим :skull: :!: тия добитъци :cow: , дайте ги насам :taz: , само някой да ги сготви като хората :nenene: , че до момента пълен провал :hair: м- :puke: ! А ми се ще наистина да :eat: и :belly:


 Profile  
 
 Рецепта: Лющян
Сготвено на: 23 Мар, 2007 12:09 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Мар, 2007 5:31 pm Чет
Мнения: 7
Прощавайте, някой да знае как е на английски Девисил/Лющян?

от сто години се каня да направя на моя мъж рибена чорба, понеже въобще не е вкусвал, но нямам под ръка таз подправчица :(

п.с. може да ми кажете и как е на турски, ако някой има представа :oops:


 Profile  
 
 Рецепта: Лющян
Сготвено на: 23 Мар, 2007 12:46 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
lovage


 Profile  
 
 Рецепта: Лющян
Сготвено на: 23 Мар, 2007 12:55 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
think написа:
п.с. може да ми кажете и как е на турски, ако някой има представа :oops:
Selamotu или Selam otu.


 Profile  
 
 Рецепта: Лющян
Сготвено на: 23 Мар, 2007 1:00 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Девисил и селим не са ли едно и също.


 Profile  
 
 Рецепта: Лющян
Сготвено на: 23 Мар, 2007 1:23 pm Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Девесил, девисил, дивисил, девясил, лющян, левущян, левощен, бъздунек, селим - 'се едно - брат'чед на целината, но наистина ароматът е много силен.

Девять сил давал бил, че оттам девясил.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB