Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 4:41 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 14 Дек, 2004 4:51 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Години съм търсила рецепти за приготвянето на ароматично олио и огромно удоволствие ми достави откриването им в една малка книжка за китайската кухня. Да не говорим за новия вкус на всички мои салати.

СУСАМОВО (ФЪСТЪЧЕНО, БАДЕМОВО или ОРЕХОВО) ОЛИО
--------------------------------------------------------------------------

Една шепа фъстъци(орехи, бадеми, сусам) се изпържват до златисто кафяво в 250 гр олио. Прецежда се през двоен тензух и се пресипва в тъмна бутилка. Съхранява се на студено.

Обяснения:
1. Изпържените фъстъци, сусам или орехи могат да се използват при приготвянето на ястия а ла Китай (съчетават се чудесно с пържено пилешко).
2. При приготвяне на дресинг за салати се слагат по няколко капки. Вимание! Олиото е силно ароматично и действително се слагат само няколко капки.
Салатите придобиват НЕПОВТОРИМ вкус.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Дек, 2004 12:15 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Това ще се пробва!!Последния път като си купих сусамово олио.. :evil: нямаше нищо общо ..още съм ядосана на себе си ,имах глупоста да сменя марката ,която принципно купувам!! :evil:
Благодаря ти,Raza! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2005 11:18 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Преди години си направих един експеримент:

Обелих една глава стар чесън и пуснах скилидките в бутилка с широко гърло и коркова тапа. Под "широко" имам предвид поне 2-3 см. След това накълцах на не много ситно пресен магданоз, копър и босилек. Пуснах и тези подправки в бутилката. Сложих малце сол и напълних със студено пресован зехтин. Става страхотно, както за салати, така и за готвене.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2005 3:12 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко, а колко време ги държа подправките в маслото? И след това извади ли ги, или ги остави там?


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2005 5:08 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Подправките си остават в бутилката докато свърши зехтинът.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Ное, 2007 11:05 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 20 Ное, 2007 4:55 pm Вто
Мнения: 10
Location: софия
Няма нужда да си приготвяте сами олио.Сега на пазара има от всичко и то то български производители.ЕкоБулПродукт е фирмата за студено пресовани масла.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB