Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Апр, 2024 8:12 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
 Рецепта: Хрян
Сготвено на: 17 Дек, 2004 10:50 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Латинското му име е Cochlearia armoracia. А името хрян произлиза от древнофризката дума 'крен', която означава мирис. Хрянът е многогодишно, мразоустойчиво тревисто растение, което достига на височина до 1.5 м с едри, прикоренни розетъчни листа. Принадлежи към сем. Зелеви. Използват се главно корените му, в по-редки случаи и листата.

Хрянът като храна, лекарство и подправка се споменава още от 11 в. Французите го култивират от 16 в.

Най-добри корени за подправка се получават в неторени, черноземни, влажни почви. Обикновено корените се използват пресни, защото изсушени те губят вкусово-лечебните си качества.

Главната действаща съставка на хряна е гликозидът синегрин, който под влияние на ензима мирозиназа се разпада на активния алилизотиоцианат. Той възбужда апетита и подобрява храносмилането. Обикновено се използва на върха на чаена лъжичка за една порция. В зависимост от вкуса тази порция може да бъде малко по-голяма. Но прекомерната употреба на хрян не се препоръчва, защото той дразни лигавицата на стомаха и червата и понякога може да предизвика дори нервно разстройство.

При варене ароматът на хряна се загубва, затова той трябва да се прибавя в ястията накрая. За намаляване на парливостта се смесва със сметана, пюре от ябълки, майонеза и др. Хрянът подобрява вкуса и действа консервиращо на туршии и зеленчукови салати. С него се подправя майонеза за варена риба, варено телешко, варени свински крачета, печено месо за студено сервиране, колбаси.

Източници: 'Подправките като храна и лекарство' и 'На всяка манджа мерудия'


 Profile  
 
 Рецепта: Хрян
Сготвено на: 23 Дек, 2004 1:09 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
Информацията е доста изчерпателна, само да добавя. че е незаменимо средство за борба с хреми и настинки, особено, ако не сте любители на лекарствата.


 Profile  
 
 Рецепта: Хрян
Сготвено на: 05 Дек, 2005 6:21 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Ное, 2005 10:40 pm Пон
Мнения: 11
Използвам хрян редовно при налагане на зеле в бидон.Благодарение на хряна зелето става по-хрупкаво,а зелевата чорба по-ароматна.
При наченки на гърлобол дъвча няколко минути съсвем малко парченце от корена.Усещането е невероятно! Една парлива вълна те разтърсва и сълзите сами тръгват :shock:


 Profile  
 
 Рецепта: Хрян
Сготвено на: 05 Дек, 2005 7:59 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Marangoza написа:
Използвам хрян редовно при налагане на зеле в бидон.Благодарение на хряна зелето става по-хрупкаво,а зелевата чорба по-ароматна.
O, йес. И аз така процедирам, но към февруари зелето винаги се разкашква.
Marangoza написа:
При наченки на гърлобол дъвча няколко минути съсвем малко парченце от корена.Усещането е невероятно! Една парлива вълна те разтърсва и сълзите сами тръгват :shock:
Аз суров не съм хапвал, но от този, който се продава по магазините, като хапна една лъжичка - ефектът е същият, само не бих определил ефекта като невероятен ;).

Добре дошъл, Марангоза.


 Profile  
 
 Рецепта: Хрян
Сготвено на: 05 Дек, 2005 8:12 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Marangoza написа:
При наченки на гърлобол дъвча няколко минути съсвем малко парченце от корена.Усещането е невероятно! Една парлива вълна те разтърсва и сълзите сами тръгват :shock:


Доста мазохистично ми звучи това лечение :mrgreen: При гърлобол предпочитам по-различни лЮкарства.

Иначе хрян използвам основно за телешко варено или телешки език.


 Profile  
 
 Рецепта: Хрян
Сготвено на: 05 Дек, 2005 8:15 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
Доста мазохистично ми звучи това лечение
Мазохистично и ефективно. А пък и не си замърсяваш организма с лЮкарствени препарати и химии. Чист дар от природата.


 Profile  
 
 Рецепта: Хрян
Сготвено на: 05 Дек, 2005 8:25 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Защо си помисли, че бих си тъпкал организЪма с химия? Моето лЮкарство е също така дар от природата, само че минал през дестилация :jump2:


 Profile  
 
 Рецепта: Хрян
Сготвено на: 05 Дек, 2005 8:33 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
Marangoza написа:
При наченки на гърлобол дъвча няколко минути съсвем малко парченце от корена.Усещането е невероятно! Една парлива вълна те разтърсва и сълзите сами тръгват :shock:


...При гърлобол предпочитам по-различни лЮкарства...

Греяна ракия - супер готино и полезно 8) Но и хрянът не е лош ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Хрян
Сготвено на: 05 Дек, 2005 11:38 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Ное, 2005 10:40 pm Пон
Мнения: 11
Алеко написа:
Защо си помисли, че бих си тъпкал организЪма с химия? Моето лЮкарство е също така дар от природата, само че минал през дестилация :jump2:

Ех,Алеко,Алеко,Щастливецо! Опитай да дъвчеш коренче от пресен хрян, пък после ще говорим за усещания.Това е усещане е неописуемо.


 Profile  
 
 Рецепта: Хрян
Сготвено на: 06 Дек, 2005 11:03 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Marangoza написа:
Ех,Алеко,Алеко,Щастливецо! Опитай да дъвчеш коренче от пресен хрян, пък после ще говорим за усещания.Това е усещане е неописуемо.


Май не бих се прежалил, благодаря!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB