Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 7:14 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 23 Мар, 2007 4:14 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2007 12:15 pm Пет
Мнения: 43
Location: София
Най накрая успях да намеря семена за Градински чай :)
стискайте палци експеримента да е успешен. Освен билка е
и чудесна подправка за супи.
Image
Родината на салвията са някои страни по Средиземноморието - Франция,
Испания. Сега е широкоразпространено растение в цяла Централна Европа.
Тя е популярен полухраст (височина 30 - 60 см.), който се отглежда като декоративно растение, но заради силния си аромат се отглежда и като подправка. Цъфти през юни и юли, с дребни, виолетови цветове, разположени в съцветия във формата на клас. Листата на градинския чай са вечнозелени, продълговати и покрити с мъх. От тях се разнася и ароматът на растението.
Салвията има много разновидности, сред които по - известни са: Berggarte (с обли листа и компактен растеж, Tricolor (листата в основата са сребристозелени, а по краищата стават бледо жълти до пурпурни), Salvia lavandulifolia.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2007 4:20 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Кат' захване, да подхвърлиш и насам!


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2007 4:26 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2007 12:15 pm Пет
Мнения: 43
Location: София
Няма грижа ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2007 9:56 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Аз си отглеждам от няколко години.Хвърлих семена на мястото на морето и вече няма отърване от нея ;) .И в саксия може да се отгледа.Много е ароматна и се връзва с тлъсти меса.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Апр, 2007 2:52 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
revit_fan, какво става с твоята салвия? При мен още не е поникнала :cry:


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Май, 2007 10:36 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2007 12:15 pm Пет
Мнения: 43
Location: София
biskvitka написа:
revit_fan, какво става с твоята салвия? При мен още не е поникнала :cry:

Никне нещо, ма дали е тя не знам.
Ще изчакаме още малко ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Май, 2007 11:41 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Засрами се и поникна, гадта!


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Май, 2007 2:57 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
И за чай е много полезна,а и приятен се получава.Действа антибактериално,противовъзпалително,при заболявания на храносмилателната система,жлъчните пътища,черния дроб и бъбреците.Въобще е добре да си я имаме в градинката.В моя случай-на терасата в саксийка. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Фев, 2008 9:10 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Моята салвия си зеленее и през зимата (в саксия на неостъклен балкон), само леко е поувяхнала, че не е поливана от месец.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB