Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 07 Дек, 2019 9:33 pm Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 21 мнения ] 
Message
Сготвено на: 05 Яну, 2005 11:45 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Чимен = ??? Има ли синоним тази подправка или това си и е наименованието.


Last edited by MR.LAZY on 25 Апр, 2008 11:07 am Пет, edited 2 times in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 05 Яну, 2005 12:02 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Дали не е "сминдух"?
Аз имам от тези зърна (обаче смлени).
Image
които според създателите на сайта,принадлежат на растение , което у дома наричаме сминдух.
Image


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Яну, 2005 8:28 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ptomoff написа:
Чимен = ??? Има ли синоним тази подправка или това си и е наименованието.


У нас тази подправка е известна с името чимен.
Не е сминдух, но като растение е много близо до него.
В някои крайща на България е позната като "крива мерудия", но аз имам силното съмнение, че става дума точно за сминдух, а не за чимен.
Чименът няма нито синоними, нито може да бъде заместен с друга подправка, уникален е като аромат.
Досега от твърде много години нищо не е изместило тази подправка от смесите за кайзероване.
У нас българските арменци много ползват тази подправка, турци и гърци също, по арабския свят също е твърде известна и употребявана.
У нас, кой знае защо, не е много популярна, твърде много хора изобщо не знаят за нея.
Показаните на долната снимка семена нямат нищо общо със семената на чимена.
Семената на чимена са по-малки от дребна леща, но по-големи от тези, на сусама, с белезникаво-бежов цвят са.
Поради изключително силния и пикантен аромат, чименът се използва в много малко количество.
Ароматът му е толкова наситен и силен, че при арменците (а те го ползват в доста концентриран вид ) е прието след като си ял чименова паста същия и на другия ден да не ходиш на гости, защото ароматът се излъчва и през кожата.
За тези, които проявяват интерес - почти няма магазинче за подправки, в което да не можете да купите пликче чимен.
За съжаление, последната доставка по магазините за подправки в София не е добре смляна, много едра е, а трябва да бъде много фин прах.
Този, който си купи ще трябва да си я досмели допълнително. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Яну, 2005 9:54 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Преди около месец си купих от любимото ми магазинче за подправки на пазара в "Младост" и беше идеално смлян..като брашно.Предната доставка обаче наистина беше едричка.. :) .Зърната са доста твърди ,в какво ги мелиш ,в случай ,че консистенцията не те задоволява?


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Яну, 2005 8:51 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ludetina написа:
Преди около месец си купих от любимото ми магазинче за подправки на пазара в "Младост" и беше идеално смлян..като брашно.Предната доставка обаче наистина беше едричка.. :) .Зърната са доста твърди ,в какво ги мелиш ,в случай ,че консистенцията не те задоволява?


Много правилен въпрос!
Засега имам запас от добре смлян чимен, но за тази цел имам стара ел.мелничка за кафе, която не се употребява за нищо друго, освен за това. В нея най-много може да се смели черен пипер, но нищо друго.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Яну, 2005 10:07 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Като каза стара мелничка за кафе,се сетих ,че имам нужда от мелничка за черен пипер.Преди време имаше едни унгарски или чешки не се сещам точно,доста грозновати,но мелят страхотно..бабата на съпругът ми имаше такава.Случайино някой да ги е виждал,където и да е в София.. :( ?Или да ми препоръчате някоя .Имам от прозрачните,но те мелят просто ужасно,имах и от дървените-те са на същия принцип,т.е. ако искаш да си си поставиш желаното клоичество .. :evil: рискуваш да те заболи ръката от въртене.
Ако не намеря никъде ще бъда принудена да си купя от онези стари ,ръчни мелнички за кафе..те също мелят много добре,но са още по грозни! :-?


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Апр, 2005 10:36 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ptomoff написа:
Чимен = ??? Има ли синоним тази подправка или това си и е наименованието.

След големи борби с Интернет и Гугъла, много полезни и безполезни разговори в крайна сметка се оказа следното.
Ситно смлените изсушени стъбла и листа на сминдуха се наричат сминдух.
А смлените на прах семена на това растение, Trigonella foenum-graecum (сминдух) се наричат чимен.


Last edited by gotin on 07 Апр, 2005 2:21 am Чет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 06 Апр, 2005 10:57 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:) Благодаря ти,много за труда и ценната информация...малко съм вманиачена на тема подправки... :twisted: сега мога да спя спокойно.Или почти..все още не съм намерила "сумак".. :( като се сетя и . :grill: (много хубава иконка..изобразява идеално състоянието ми).
Kriss ми пусна мухата.. :no:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2005 3:59 pm Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
У варненско чимен-ът е известен като ПОЙ - кафяви зрънца като мозайка, точно това растение от бобовите, дето го е написал gotin-ия. А се използва в смесите за кайзероване и в саламите защото не си сменя вкуса при обработка( варене, пушене) а с него се постига( поне на мен ми ухае на целина) този вълшебен аромат.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Яну, 2006 7:06 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Юли, 2005 9:52 am Чет
Мнения: 98
Location: Варна
yosif написа:
У варненско чимен-ът е известен като ПОЙ - кафяви зрънца като мозайка, точно това растение от бобовите, дето го е написал gotin-ия. А се използва в смесите за кайзероване и в саламите защото не си сменя вкуса при обработка( варене, пушене) а с него се постига( поне на мен ми ухае на целина) този вълшебен аромат.

Зърна чимен се слагат /направо върху чинията, с която се затискат/ при варене на зелевите сарми с месо-става божествено...


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Авг, 2007 11:45 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Ето какво има аз като чимен:

Image

Два пъти съм взимала от две съвсем различни места, но и двете изглеждат така (с изключение на етикета). Ползвам го за какво ли не: за оцветяване на ориз и елда, по малко ръсвам на други зеленчуци когато куркумата не пасва като вкус, снощи го ръснаш и върху едно пиленце със сметана и домашните бяха много доволни - ще взема да пусна рецептата, че е манджа за 30 мин. само)


Attachments:
IMG_4481.JPG [20.57 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 30 Авг, 2007 12:10 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Meg, :kiss:

сега прочетох мнението ти и веднага поръсих пилето с ориз, което приготвям за обяд. Леле, как благоухае! Чакаме и другото пиле 8)
[hide] Цената на чимена ме потресе - при арабите и китайците подправките са значително по-евтини, отколкото в кварталните ни дюкяни :roll: [/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Апр, 2008 6:15 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
Понеже жена ми е по растенията и вчера купих чимен, най-накрая мистерията е разкрита, кое какво е. В България казват сминдух на Това, а чимен е Това. В този сайт също може да видите още много подправки.


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Апр, 2008 12:28 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Kabal написа:
Понеже жена ми е по растенията и вчера купих чимен, най-накрая мистерията е разкрита, кое какво е. В България казват сминдух на Това, а чимен е Това. В този сайт също може да видите още много подправки.

Явно, понеже са от едно семейство и ароматите им са твърде сходни.
Затова доста хора се бъркат.
Но явно чименът си е чимен, а сминдухът - сминдух, нищо че си приличат по аромат.
Ако използваш за кайзероване смлени семена от сминдух изобщо няма да се получи този аромат, но ако сложиш на варен боб вместо сминдух, мъничко чимен, ефекгът ще е същия.


 Profile  
 
 Рецепта: привет
Сготвено на: 08 Май, 2009 9:55 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 04 Май, 2006 10:22 pm Чет
Мнения: 7
Чименът е арменска подправка.
Няма нищо общо със сминдуха или която и да е българска
подправка.Много е ароматен,използва се предимно за месо.
Изключително силен вкус има и не бива да се прекалява инъче ястието придобива интересен аромат.
В снимката която виждам по-горе (Чимен за пастърма)
съдаржанието му е не повече от 5%.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: привет
Сготвено на: 08 Май, 2009 11:47 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
s_sem83 написа:
Чименът е арменска подправка.

Да бе, а риганът е италианска подправка...
Тия неща като ги пишете, дали после си им вярвате?
Пък и откакто живеем в "глобалното село" се чудя, откъде им хрумват на хората идеи, че има много тайни и неизвестни подправки????


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Май, 2009 3:57 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Лени, това е грубо и е нарушение на Правилата на форума!


 Profile  
 
 Рецепта: Re: привет
Сготвено на: 10 Май, 2009 3:27 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
s_sem83 написа:
Чименът е арменска подправка.
Няма нищо общо със сминдуха или която и да е българска
подправка.Много е ароматен,използва се предимно за месо.
Изключително силен вкус има и не бива да се прекалява инъче ястието придобива интересен аромат.
В снимката която виждам по-горе (Чимен за пастърма)
съдаржанието му е не повече от 5%.


Всичко е абсолютно вярно и коректно, с изключение на твърдението, че чименът е "арменска подправка".
Просто арменците го употребяват много отдавна и много често, но не вярвам те да са го изобретили...
Моето първо запознанство с тази подправка е чрез мои приятели-арменци преди твърде много години, но това съвсем не означава, че подправката е "арменска".
Всъщност, точно толкова е арменска, колкото куркумата (турмерик) е арабска, джинджифилът е китайски или уасабито е японско.
Може да се говори за национална принадлежност на дадена подправка само ако въпросната подправка вирее единствено на територията на дадена страна и никъде другаде.
А при чимена ситуацията не е такава.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: привет
Сготвено на: 26 Юли, 2009 10:31 am Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 04 Май, 2006 10:22 pm Чет
Мнения: 7
gotin написа:
s_sem83 написа:
Чименът е арменска подправка.
Няма нищо общо със сминдуха или която и да е българска
подправка.Много е ароматен,използва се предимно за месо.
Изключително силен вкус има и не бива да се прекалява инъче ястието придобива интересен аромат.
В снимката която виждам по-горе (Чимен за пастърма)
съдаржанието му е не повече от 5%.


Всичко е абсолютно вярно и коректно, с изключение на твърдението, че чименът е "арменска подправка".
Просто арменците го употребяват много отдавна и много често, но не вярвам те да са го изобретили...
Моето първо запознанство с тази подправка е чрез мои приятели-арменци преди твърде много години, но това съвсем не означава, че подправката е "арменска".



Всъщност, точно толкова е арменска, колкото куркумата (турмерик) е арабска, джинджифилът е китайски или уасабито е японско.
Може да се говори за национална принадлежност на дадена подправка само ако въпросната подправка вирее единствено на територията на дадена страна и никъде другаде.
А при чимена ситуацията не е такава.


Да, наистина ставаше въпрос за националната принадлежност на чимена.
Просто мое недоглеждане, когато се изказах по въпроса. :oops:

Към Лени: Не всички живеем голямото село.
И се гордеем с това.
Не съм голям експерт в готвенето ,но поназнайвам това - онова.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: привет
Сготвено на: 01 Авг, 2009 10:12 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
s_sem83 написа:

Към Лени: Не всички живеем голямото село.
И се гордеем с това.
Не съм голям експерт в готвенето ,но поназнайвам това - онова.

Че къде е ставало дума за голямото село???
А от глобалното село безспорно си част - и повярвай ми, можеш, ако не да се гордееш, то поне да си доволен.
Може би, подобно на моите думи, си пропуснал по-горе в дискусията информацията, която касае чимена и сминдуха.
Kabal написа:
Понеже жена ми е по растенията и вчера купих чимен, най-накрая мистерията е разкрита, кое какво е. В България казват сминдух на Това, а чимен е Това. В този сайт също може да видите още много подправки.

Ето тукповече на английски за тригонела фенум-грекум (Trigonella foenum-graecum) - както е официалното име на това растение, като в превод от древно-гръцки това в най-общи линии значи "гръцко сено".


 Profile  
 
 Рецепта: Re: привет
Сготвено на: 02 Авг, 2009 8:05 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Лени написа:
s_sem83 написа:

Към Лени: Не всички живеем голямото село.
И се гордеем с това.
Не съм голям експерт в готвенето ,но поназнайвам това - онова.

Че къде е ставало дума за голямото село???
А от глобалното село безспорно си част - и повярвай ми, можеш, ако не да се гордееш, то поне да си доволен.
Може би, подобно на моите думи, си пропуснал по-горе в дискусията информацията, която касае чимена и сминдуха.
Kabal написа:
Понеже жена ми е по растенията и вчера купих чимен, най-накрая мистерията е разкрита, кое какво е. В България казват сминдух на Това, а чимен е Това. В този сайт също може да видите още много подправки.

Ето тукповече на английски за тригонела фенум-грекум (Trigonella foenum-graecum) - както е официалното име на това растение, като в превод от древно-гръцки това в най-общи линии значи "гръцко сено".



Така е, семената на тригонела фенум грекум е точно известният ни чимен, семената са бежово-кафеникави, много твърди и са с формата на тетраедър или пирамида със стени - равностранни триъгълници. Затова се казва и тригонела...


Last edited by gotin on 02 Авг, 2009 8:16 pm Нед, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 21 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB