ptomoff написа:
Чимен = ??? Има ли синоним тази подправка или това си и е наименованието.
У нас тази подправка е известна с името чимен.
Не е сминдух, но като растение е много близо до него.
В някои крайща на България е позната като "крива мерудия", но аз имам силното съмнение, че става дума точно за сминдух, а не за чимен.
Чименът няма нито синоними, нито може да бъде заместен с друга подправка, уникален е като аромат.
Досега от твърде много години нищо не е изместило тази подправка от смесите за кайзероване.
У нас българските арменци много ползват тази подправка, турци и гърци също, по арабския свят също е твърде известна и употребявана.
У нас, кой знае защо, не е много популярна, твърде много хора изобщо не знаят за нея.
Показаните на долната снимка семена нямат нищо общо със семената на чимена.
Семената на чимена са по-малки от дребна леща, но по-големи от тези, на сусама, с белезникаво-бежов цвят са.
Поради изключително силния и пикантен аромат, чименът се използва в много малко количество.
Ароматът му е толкова наситен и силен, че при арменците (а те го ползват в доста концентриран вид ) е прието след като си ял чименова паста същия и на другия ден да не ходиш на гости, защото ароматът се излъчва и през кожата.
За тези, които проявяват интерес - почти няма магазинче за подправки, в което да не можете да купите пликче чимен.
За съжаление, последната доставка по магазините за подправки в София не е добре смляна, много едра е, а трябва да бъде много фин прах.
Този, който си купи ще трябва да си я досмели допълнително.