Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Апр, 2024 6:36 pm Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 21 мнения ] 
Message
 Рецепта: Re: привет
Сготвено на: 26 Юли, 2009 10:31 am Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 04 Май, 2006 10:22 pm Чет
Мнения: 7
gotin написа:
s_sem83 написа:
Чименът е арменска подправка.
Няма нищо общо със сминдуха или която и да е българска
подправка.Много е ароматен,използва се предимно за месо.
Изключително силен вкус има и не бива да се прекалява инъче ястието придобива интересен аромат.
В снимката която виждам по-горе (Чимен за пастърма)
съдаржанието му е не повече от 5%.


Всичко е абсолютно вярно и коректно, с изключение на твърдението, че чименът е "арменска подправка".
Просто арменците го употребяват много отдавна и много често, но не вярвам те да са го изобретили...
Моето първо запознанство с тази подправка е чрез мои приятели-арменци преди твърде много години, но това съвсем не означава, че подправката е "арменска".



Всъщност, точно толкова е арменска, колкото куркумата (турмерик) е арабска, джинджифилът е китайски или уасабито е японско.
Може да се говори за национална принадлежност на дадена подправка само ако въпросната подправка вирее единствено на територията на дадена страна и никъде другаде.
А при чимена ситуацията не е такава.


Да, наистина ставаше въпрос за националната принадлежност на чимена.
Просто мое недоглеждане, когато се изказах по въпроса. :oops:

Към Лени: Не всички живеем голямото село.
И се гордеем с това.
Не съм голям експерт в готвенето ,но поназнайвам това - онова.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: привет
Сготвено на: 01 Авг, 2009 10:12 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
s_sem83 написа:

Към Лени: Не всички живеем голямото село.
И се гордеем с това.
Не съм голям експерт в готвенето ,но поназнайвам това - онова.

Че къде е ставало дума за голямото село???
А от глобалното село безспорно си част - и повярвай ми, можеш, ако не да се гордееш, то поне да си доволен.
Може би, подобно на моите думи, си пропуснал по-горе в дискусията информацията, която касае чимена и сминдуха.
Kabal написа:
Понеже жена ми е по растенията и вчера купих чимен, най-накрая мистерията е разкрита, кое какво е. В България казват сминдух на Това, а чимен е Това. В този сайт също може да видите още много подправки.

Ето тукповече на английски за тригонела фенум-грекум (Trigonella foenum-graecum) - както е официалното име на това растение, като в превод от древно-гръцки това в най-общи линии значи "гръцко сено".


 Profile  
 
 Рецепта: Re: привет
Сготвено на: 02 Авг, 2009 8:05 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Лени написа:
s_sem83 написа:

Към Лени: Не всички живеем голямото село.
И се гордеем с това.
Не съм голям експерт в готвенето ,но поназнайвам това - онова.

Че къде е ставало дума за голямото село???
А от глобалното село безспорно си част - и повярвай ми, можеш, ако не да се гордееш, то поне да си доволен.
Може би, подобно на моите думи, си пропуснал по-горе в дискусията информацията, която касае чимена и сминдуха.
Kabal написа:
Понеже жена ми е по растенията и вчера купих чимен, най-накрая мистерията е разкрита, кое какво е. В България казват сминдух на Това, а чимен е Това. В този сайт също може да видите още много подправки.

Ето тукповече на английски за тригонела фенум-грекум (Trigonella foenum-graecum) - както е официалното име на това растение, като в превод от древно-гръцки това в най-общи линии значи "гръцко сено".



Така е, семената на тригонела фенум грекум е точно известният ни чимен, семената са бежово-кафеникави, много твърди и са с формата на тетраедър или пирамида със стени - равностранни триъгълници. Затова се казва и тригонела...


Last edited by gotin on 02 Авг, 2009 8:16 pm Нед, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 21 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB