s_sem83 написа:
Чименът е арменска подправка.
Няма нищо общо със сминдуха или която и да е българска
подправка.Много е ароматен,използва се предимно за месо.
Изключително силен вкус има и не бива да се прекалява инъче ястието придобива интересен аромат.
В снимката която виждам по-горе (Чимен за пастърма)
съдаржанието му е не повече от 5%.
Всичко е абсолютно вярно и коректно, с изключение на твърдението, че чименът е "арменска подправка".
Просто арменците го употребяват много отдавна и много често, но не вярвам те да са го изобретили...
Моето първо запознанство с тази подправка е чрез мои приятели-арменци преди твърде много години, но това съвсем не означава, че подправката е "арменска".
Всъщност, точно толкова е арменска, колкото куркумата (турмерик) е арабска, джинджифилът е китайски или уасабито е японско.
Може да се говори за национална принадлежност на дадена подправка само ако въпросната подправка вирее единствено на територията на дадена страна и никъде другаде.
А при чимена ситуацията не е такава.
Да, наистина ставаше въпрос за националната принадлежност на чимена.
Просто мое недоглеждане, когато се изказах по въпроса.
Към Лени: Не всички живеем голямото село.
И се гордеем с това.
Не съм голям експерт в готвенето ,но поназнайвам това - онова.