Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:19 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 18 Фев, 2008 4:29 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
"Поръси ме с исоп и ще бъда чист;
Измий ме и ще стана по-бял от сняг..."

Псалми, 51:7

Исопът е много старо растение, в Стария завет е използван при ритуали за пречистване.

Употребяват се листата в ориенталската и средиземноморска кухня за подправяне на супи, фасул, картофи, месни пастети, сирена, млечни дипове, домашно пиво. Може да се използва вместо салвия.

На вкус е леко горчив, а ароматът му е много фин. При сушене почти изцяло се губи. За да се запази ароматът, от растението се откъсва колкото е необходимо точно преди да се сложи в ястието, затова се препоръчва отглеждането му в саксия. В двор или градина има опасност да се разпространи като плевел и да заглуши всички растения наоколо.

Исопът има широка употреба в медицината, най-вече за лапи и компреси при насинено и натъртено.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Фев, 2008 5:50 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Малко картинки от Уикипедия:

Image Image


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB