Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Апр, 2024 12:00 pm Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
 Рецепта: Cumin
Сготвено на: 08 Юни, 2008 4:31 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Дек, 2006 9:39 am Пон
Мнения: 11
Здравейте, кулинари.

Искам да попитам дали някой може да ми обясни какво представлява подправката CUMIN? Срещам я в много рецепти от мексиканската, арабската и др.кухни, които намирам из интернет, но нямам представа как се превежда това на български, какво представлява и дали може да се намери у нас. Моля, ако някой е запознат, да ми обясни.

Благодаря предварително!


 Profile  
 
 Рецепта: Cumin
Сготвено на: 08 Юни, 2008 4:57 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Това е кимион.


 Profile  
 
 Рецепта: Cumin
Сготвено на: 09 Юни, 2008 11:25 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Фев, 2006 4:43 pm Пон
Мнения: 81
Кимионът (Cuminum cyminum) е растение и подправка, култивирана първоначално в Средиземноморието. Най-много се отглежда в Мароко, Египет, Индия, Сирия, Северна Америка и Чили. Кимионът е едногодишно тревисто растение. Има нежно стъбло, което се разклонява и достига височина от 30-ина см. Листата са сложноперести. Цветовете са малки, бели или розови и образуват сенници. Плодовете-семки се използват като подправка....

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BE%D0%BD


 Profile  
 
 Рецепта: Cumin
Сготвено на: 09 Юни, 2008 12:20 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Дек, 2006 9:39 am Пон
Мнения: 11
Благодаря много за инфото.

Аз чудесно съм запозната с кимиона, просто никъде не можах да открия, че cumin изначава именно това. А и в много рецепти на български го открих като къмин/кумин и затова реших, че е нещо страшно екзотично.

Както и да е, благодаря за отговорите!


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Cumin
Сготвено на: 10 Юни, 2010 4:24 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 10 Юни, 2010 4:17 pm Чет
Мнения: 1
Кимиона е carum carvi (caraway)!
Това е нещо друго, макар че по мирис може да са идентични не знам.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Cumin
Сготвено на: 10 Юни, 2010 5:49 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Djincs написа:
Кимиона е carum carvi (caraway)!
caraway е КИМ, не кимион ;).


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Cumin
Сготвено на: 10 Юни, 2010 7:12 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
MR.LAZY написа:
Djincs написа:
Кимиона е carum carvi (caraway)!
caraway е КИМ, не кимион ;).

И видът на семената им е на "близнаци", но ароматите им се различават достатъчно, за да се установи твърдо разделение при употребата им - кимът изцяло за сладкиши, а кимионът, пък - изцяло за месарската промишленост и несладкарско готвене.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB