Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:03 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 
Message
Сготвено на: 10 Фев, 2005 10:11 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ето така и изглежда кардамона:
Image
Аз принципно си го купувам от едно магазинчеза поправки на пазара в "Младост",в големите супер маркети съм виждала само на "Меркурй".

А майорана изглежда така:
Image..него също го купувам от там,но за разлика от кардамона го предлагат повече фирми "Котани" (към които имам слабост),"Биосет", "Меркурий"...

П.С. Кардамонът е много подходящ за бисквитки, курабийки..аз просто го обожавам. :) Даже го слагам и на леща, която става малко в арабски стил.. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Фев, 2005 10:35 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Всъщност подправките си ги купувам от големите супермаркети, най-вече от Европа, защото там има голям избор. Харесва ми и това, че са в малки разфасофки и когато нещо не ми допадне, разочарованието не е много голямо. Не съм привързана към някоя определена марка, старая се да опитвам от всичките. (Напоследък имам проблеми със стомаха, затова не използвам почти никакви подправки :oops: )

Кардамон (Elettaria cardamomum)
Храстоподобно растение. За подправка се използват семената на неговите плодове, които ухаят силно и имат пикантен, парещ вкус.
Арабите ароматизират с него кафето си. С него се подправя ликьора кюрасо.
Кардамонът се използва в меденки, козунаци, ястия с ориз, колбаси, ликьори, пилешко фрикасе; влиза в състава на някои видове къри.

Майоран (Origanum majorana)
Едногодишно, високо до 40 см тревисто растение от сем. Устоцветни. Използват се връхните части на растението, които имат приятен аромат и тръпчив вкус.
Майораната се използва най-често заедно с лук, чесън, черен пипер, в зеленчукови супи, ястия от варива и картофи, тлъсти меса, пастети, сосове и др. Прилага се в колбасарството, където фенолите и етеричното и масло действат консервиращо.

'Подправките като храна и лекарство', А. Боева, Л. Нонинска, М. Цанова, С., 1984
'На всяка манджа мерудия', П. Денева


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Апр, 2005 5:48 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2005 9:50 pm Чет
Мнения: 4
Location: Варна
Кардамона е една от основните подправки за приготвянето на Смядовската луканка.

Също така може да се сдъвква отвреме на време по едно семенце за приятен дъх.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2007 3:23 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Мар, 2007 2:54 pm Сря
Мнения: 86
Location: Прованс
На мен ми е интересно как в домашни условия стривате тази подправка така на шушулки не е много удобно


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2007 3:27 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ползвам лющен кардамон, който счуквам в хаванче, а този на шушулки го използвам както си е - за бульони и кремове (ароматизирам млякото) и после го изхвърлям.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2007 3:30 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2007 12:15 pm Пет
Мнения: 43
Location: София
hricava написа:
На мен ми е интересно как в домашни условия стривате тази подправка така на шушулки не е много удобно

Има си специални уреди за това.
Едните са порцеланови - нещо като познатото ни Хаванче.
Купичка с дръжка, с която стриваш, а не чукаш ;)
Другите са механични с батерия - нещо като
високите мелнички за черен пипер, ако се сещаш.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2007 3:47 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Мар, 2007 2:54 pm Сря
Мнения: 86
Location: Прованс
biskvitka написа:
Ползвам лющен кардамон

На коя фирма производител взимаш този лющен кардамон, тъй като аз досега само на шушулки съм виждал


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2007 3:49 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
От арабите на женския пазар :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2007 3:50 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Мар, 2007 2:54 pm Сря
Мнения: 86
Location: Прованс
Ясно няма да се справя с тази задача ще карам на шушулки :)


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2007 4:22 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Е, не сме толкова зли, ще ти пратим едно препоръчано писъмце с малко семенца...


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2007 4:27 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Мар, 2007 2:54 pm Сря
Мнения: 86
Location: Прованс
MR.LAZY написа:
Е, не сме толкова зли, ще ти пратим едно препоръчано писъмце с малко семенца...

Благодаря админ - а ти да кажеш кафето с кардамон на шушулки или белен е по добре да се пие ?


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2007 4:57 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Честно казано съм чувал, че арабите го пият кафето с кардамон и било ужасно, но на шушулка, предполагам.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2007 5:39 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Купувала съм от арабски магазин вакуумирано мляно кафе с кардамон. Явно е въпрос на вкус, но ние не можахме да го пием.

Тъй като сместа беше хомогенна, предполагам кардамонът е бил смлян и смесен с кафето.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2007 5:45 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2007 12:15 pm Пет
Мнения: 43
Location: София
Преди време, колеги връщайки се от командировки,
ми носиха такова кафе. По-скъпичко, а те се опитваха
да прилагат корупционни практики в/у мен :lol:
Та с две думи - не става, не ми понася.
Прекалено е натрапчиво. Виж в щатите са
луднали по кафета с какъв ли не вкус-
тва ягоди, карамфили ала бала. Ма модерно било,
казват анализаторите, а хората си правят кинти.
Нещо като бирата с малинов вкус. :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2007 6:42 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
revit_fan написа:
Виж в щатите са
луднали по кафета с какъв ли не вкус-
тва ягоди, карамфили ала бала.


revit_fan, ако ти попадне кафе с аромат на лешник, опитай го. ;)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB