Всъщност подправките си ги купувам от големите супермаркети, най-вече от Европа, защото там има голям избор. Харесва ми и това, че са в малки разфасофки и когато нещо не ми допадне, разочарованието не е много голямо. Не съм привързана към някоя определена марка, старая се да опитвам от всичките. (Напоследък имам проблеми със стомаха, затова не използвам почти никакви подправки
)
Кардамон (Elettaria cardamomum)
Храстоподобно растение. За подправка се използват семената на неговите плодове, които ухаят силно и имат пикантен, парещ вкус.
Арабите ароматизират с него кафето си. С него се подправя ликьора кюрасо.
Кардамонът се използва в меденки, козунаци, ястия с ориз, колбаси, ликьори, пилешко фрикасе; влиза в състава на някои видове къри.
Майоран (Origanum majorana)
Едногодишно, високо до 40 см тревисто растение от сем. Устоцветни. Използват се връхните части на растението, които имат приятен аромат и тръпчив вкус.
Майораната се използва най-често заедно с лук, чесън, черен пипер, в зеленчукови супи, ястия от варива и картофи, тлъсти меса, пастети, сосове и др. Прилага се в колбасарството, където фенолите и етеричното и масло действат консервиращо.
'Подправките като храна и лекарство', А. Боева, Л. Нонинска, М. Цанова, С., 1984
'На всяка манджа мерудия', П. Денева