te_dda написа:
Ами, това едва ли е подправка, в смисъла на ароматизираща и овкусяваща подправка.
Най-вероятно това е декориращ елемент. Златното фолио, т.н. "златен варак" е толкова фин, че може спокойно да се ползва за декориране на водки, вина, шампанско, ако не броим полагането му при рисуване на картини, основно икони.
Понеже златото е метал, който е невероятно пластичен, то той може да бъде изтеглен и пластифициран до безкрайно тънко листче.
Дори доста трудно може да се съхранява и художниците го купуват в тефтерчета, между два хартиени листа. то даже не може да се пипа и с ръка, защото безвъзвратно се полепя по пръстите. Взема се с мека, фина четка и чрез нея се полага върху това, което ще декорираме. Освен за декориране на икони, се използва и за горещо пресоване върху корици на книги.
Когато говорим, обаче, за злато, имайте предвид, че става въпрос за супермикроскопични количества като тегло. От грам злато могат да бъдат изтеглени квадратни метри златно фолио, благодарение на уникалната му пластичност и здравина.
Това е, което знам за златното фолио, но това едва ли би могло да служи за подправка, в смисъла на истинска подправка, а не за декорация.