Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 5:23 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 30 Мар, 2005 9:50 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
1) Магданоз
- корени – Извадените от земята магданозени корени се почистват от пръстта, отстраняват се зелените им части и се подреждат в съндъци с пясък. Най-подходяща температура за съхраняването им е около 0 градуса.
- листа – Пресните зелени листа от магданоз се запазват продължително време, като се поставят в полиетиленови торбички, които се издуват с въздух, завързват се плътно отгоре и се съхраняват в хладилника. Ако листата са повехнали, се държат предварително 30 мин във вода със стайна температура.
- чрез осоляване – Магданозът се почиства, прави се на малки китки от по 10-15 стръка и се измива чрез потапяне на 5-6 пъти в чиста вода. Отцежда се, като се поставя върху слабо наклонена дъска и след 2-3 часа се нарязва на ситно. Нарязаният магданоз се поставя в емайлирана тенджера и се осолява (на 0,5 кг листна маса – 120 гр. готварска сол). Добре разбърканата смес се нарежда в малки бурканчета, като се притиска плътно с дървено чукало, докато над нея се появи сок. Повърхността се притиска с тънка дъсчица, която трябва да потъне 2-3 см в сока. След това бурканчето се затваря.
- сушене на корени – Корените се почистват грижливо от пръстта, измиват се добре и се нарязват на тънки резенчета по дължина. Сушат се на слънце, като от време на време се обръщат. Могат и да се изсушат във фурната на готварската печка при температура, не по-висока от 50 градуса, в продължение на 1-2 часа. Изсушените корени се съхраняват в полиетиленови торбички на сухо и проветриво място.
- сушене на зелен магданоз – Магданозът се почиства, накъсва се на ситно и се суши на сянка на проветриво място в продължение на 1-2 дни. По-големи количества могат да се изсушат и във фурната. Насипва се на тънък пласт и се държи в продължение на 60-90 мин при температура 45-50 градуса. По време на сушенето магданозът трябва да се разбърква. Изсушеният магданоз се съхранява в полиетиленови торбички или буркани на сухо и проветриво място.
2) Джоджен
- сушене – За сушене джодженът се бере два пъти – когато цъфти и късно през есента. Отрязаните стръкове се измиват, отцеждат се, навързват се на малки китки и се окачват под навес. След пълното им изсушаване листата се оронват и се поставят в стъклени буркани или пластмасови кутии, които се държат на сухо и проветриво място.
3) Целина (кервиз)
- в буркани - 1 кг целина се измива добре, оставя се да се отцеди, разбърква се с 200 гр. готварска сол и се напластява в стъклен буркан или глинен съд, като най-отгоре се посипва с готварска сол.
- сушене на листата от целина – Листата се измиват, разстилат се върху дъска или маса и се оставят да съхнат на сянка. След 48 часа се навързват на китки, без да се пристягат, и се окачват под навес до пълното им изсушаване. Съхраняват се на сухо и проветриво място.
4) Чубрица
- сушене – чубрицата се изскубва с корените в началото на цъфтежа й, измива се, отцежда се и се окачва на сянка на проветриво място. Листата от изсушените стебла се оронват и се съхраняват в подходяща плътнозатваряща се опаковка, която се държи на сухо и проветриво място.
5) Червен пипер – Запазва се от насекоми, като се смеси със сол. Така той може да се съхранява продължително време.
6) Хрян – Подправка от хрян се приготвя, като корените му се настържат на ситно ренде и се залеят с оцет или със сока от 2-3 лимона. Към сместа може да се прибави малко сол и захар на вкус.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB