Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 5:46 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
 Рецепта: Шафран / Saffron
Сготвено на: 15 Апр, 2005 11:22 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Шафранът е една от най-скъпите в света подправки. Шафранът се нарича още и "царят на подправките". Това са тичинките на шафрановия крокус , Crocus sativus, който расте в в Кашмир, в Кавказ, в Испания, Португалия и Китай. Външният му вид е на по-едър минзухар и също е луковично растение. Във всяко цветче на крокуса има само три шафранови тичинки, затова за получаването на 1 кг. шафран са необходими около 300 000 цвята, като при това тичинките се събират ръчно. Шафранът струва много скъпо, но даже минималното му количество в ястието е силно забележимо. Шафранът от най-високо качество е тъмночервен или червенокафяв и мек при докосване. При стареене шафранът избледнява, изсъхва, става трошлив и в голяма степен губи своя аромат. Шафранът придава дълбок жълтооранжев цвят на ястията. За да се получи силен аромат и яркооранжев цвят, е необходимо тичинките да се запекат в сух тиган на тих огън, след което да се стрият и смесят с 1 с.л. топло прясно мляко. Често шафранът се продава на прах, ароматът (на истинския!) на който е два пъти по-силен от този на тичинките.


 Profile  
 
 Рецепта: Шафран / Saffron
Сготвено на: 15 Апр, 2005 11:55 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Много изчерпателно си го обяснил..браво!Аз ще подкрепя текста ти със снимков материал:
Image-цветето
Image-подправкта в несмлян вид


 Profile  
 
 Рецепта: Шафран / Saffron
Сготвено на: 19 Апр, 2005 5:35 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2005 9:50 pm Чет
Мнения: 4
Location: Варна
Много мерси - много изчерпателно.


 Profile  
 
 Рецепта: Шафран / Saffron
Сготвено на: 07 Дек, 2005 4:13 pm Сря 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Бе, сега ще ги замешам, да ме прощава модератора, ама той ще прецени кое е за боклука и кое може да остане или да се прехвърли където трябва. Още веднъж: Извинете :oops:
... Иначе продават шафран( Меркурий П&П) - 4 000 лева/килограма
Спокойно, разфасован е в едни малки кутийки по грам, т.е. - 4.00 лева.
Предполагам, че просто трябва да се пуснат няколко тичинки в шишенце с олио. Макар най-добре да се използва заместител - куркума - подправка, братовчед на джинджифила, но има цвят и аромат на шафран - разликата е само в това, че куркумата леко налютява. Масово се използва в България за оцветител на тесто в жълто.
Така, че като си купувате козунак и е един такъв, все едно с много яйца, да знаете - куркумата е "виновна".
Мисля че рецептата няма много да загуби, ако не се сложи шафраново олио, още повече, че пак споменават някакъв заместител - шафранка - на пък това съвсем не съм го чувал и го няма по ботаниките.

П.П. На сега ровнах в Google-ата и изплава това:
http://www.ipgri.cgiar.org/publications/pdf/498.pdf
Safflower, Carthamus tinctorius L., is a member of the family Compositae or Asteraceae, cultivated mainly for its seed, which is used as edible oil and as birdseed. Traditionally, the crop was grown for its flowers, used for colouring and flavouring foods and making dyes, especially before cheaper aniline dyes became available, and in medicines.
Приблизително: Маслодайно растение от рода на сложноцветните( астрите). Култивира се заради олиото, семената за храна на птици. Произвеждат се оцветители и ароматизатори за храни, както и като лечебна билка.
Много е красиво - на линка има ВСИЧКО за шафранката, вкл много хубава снимка.
Вижте и тук:
http://bilkite.hit.bg/spices.htm
http://utopia.knoware.nl/users/aart/flo ... lower.jpeg
Enjoy!


 Profile  
 
 Рецепта: Шафран / Saffron
Сготвено на: 22 Фев, 2006 7:48 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Фев, 2006 8:22 pm Чет
Мнения: 1
Ето и още информация за двете:

http://bg.wikipedia.org/wiki/Шафран

http://bg.wikipedia.org/wiki/Шафранка


 Profile  
 
 Рецепта: Шафран / Saffron
Сготвено на: 22 Фев, 2006 10:15 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Отивам да бера магарешки тръни ;).

Добре дош/ъл(ла), Nk!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB