Бе, сега ще ги замешам, да ме прощава модератора, ама той ще прецени кое е за боклука и кое може да остане или да се прехвърли където трябва. Още веднъж: Извинете
... Иначе продават шафран( Меркурий П&П) - 4 000 лева/килограма
Спокойно, разфасован е в едни малки кутийки по грам, т.е. - 4.00 лева.
Предполагам, че просто трябва да се пуснат няколко тичинки в шишенце с олио. Макар най-добре да се използва заместител - куркума - подправка, братовчед на джинджифила, но има цвят и аромат на шафран - разликата е само в това, че куркумата леко налютява. Масово се използва в България за оцветител на тесто в жълто.
Така, че като си купувате козунак и е един такъв, все едно с много яйца, да знаете - куркумата е "виновна".
Мисля че рецептата няма много да загуби, ако не се сложи шафраново олио, още повече, че пак споменават някакъв заместител - шафранка - на пък това съвсем не съм го чувал и го няма по ботаниките.
П.П. На сега ровнах в Google-ата и изплава това:
http://www.ipgri.cgiar.org/publications/pdf/498.pdf
Safflower, Carthamus tinctorius L., is a member of the family Compositae or Asteraceae, cultivated mainly for its seed, which is used as edible oil and as birdseed. Traditionally, the crop was grown for its flowers, used for colouring and flavouring foods and making dyes, especially before cheaper aniline dyes became available, and in medicines.
Приблизително: Маслодайно растение от рода на сложноцветните( астрите). Култивира се заради олиото, семената за храна на птици. Произвеждат се оцветители и ароматизатори за храни, както и като лечебна билка.
Много е красиво - на линка има ВСИЧКО за шафранката, вкл много хубава снимка.
Вижте и тук:
http://bilkite.hit.bg/spices.htm
http://utopia.knoware.nl/users/aart/flo ... lower.jpeg
Enjoy!