Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:39 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 24 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Апр, 2005 2:24 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Все още не съм изяснил въпроса с калоферчето, което е зелена подправка, много наситено миришеща на джоджен, а навсякъде в Интернет пробутват някаква тъпа снимка и обяснение, че калоферче било турта...

Между едното и другото разликата е като между мене и трамвай.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2005 9:01 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
gotin написа:
навсякъде в Интернет пробутват някаква тъпа снимка и обяснение, че калоферче било турта.
:head: Колко съм се ядосвала само, докато не си го купих от една баба на пазара. 8) Естествено, че няма нищо общо с "турта" (или поне това, на което знам че се казва турта). Прилича на бурен, листата са плоски и продълговати като на дафинов лист, не така твърди и по издължени, но не се сетих за нещо по подходящо като сравнение (може би живовляк, но не са оребрени) :oops:. Най-странното е, че имам чувството, че съм го виждала "на живо", но не мога да си спомя как изглежда.
Старахотно е, за картофи, агнешко.. :facelick:

Бабата, от която си го купих, обеща напролет (т.е. съвсем скоро вече) да ми донесе от него за "разсад", тогава ще мога да го снимам и ще постна снимката. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Калоферче
Сготвено на: 04 Май, 2005 12:11 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Уф, не издържам вече и ще се похваля. :oops: Бях при баба и дядо за празниците..познайте какво имаше в градината, под носа ми през цялото време.. :ban: Калоферче.Взех си малко за разсад и щом се хване..веднага ще го снимам за да добиете и вие представа.Листат миришат страхотно..нещо средно между джоджен и лимон..не мога да кажа точно,много свеж аромат.
[hide]Мислех да изчакам първо и да постна и снимката, ама пуста краста...:twisted: [/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2005 12:25 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Много съм любопитна, да го видя, как изглежда. А ако кажеш, и в какво го използваш, ще ти бъда двойно благодарна ( в моите книги не пише нищо за него :cry:)!


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2005 12:27 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
И за какво се използва?


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2005 12:41 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Аз досега съм го слагала само на агнешко и картофени манджи.Видях обаче ,че gotin е пуснал вече 3 рецепти ,в които учатва тази подправка.Предполагам ,че той ще подскаже още идеи. :)
1
2
3


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2005 4:13 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
След доста упорито ровене из инренет,най-сетне намерих снимки на калоферчето :) Към момента моето изглежда горе долу така..само е малко по спаружено.
Image Image
Леля ми казва ,че цъфти жълто..предполагам ,че когато това стане ще изглежда горе долу така:
Image
Ето,под какви имена издирих това растение :
Chrysanthemum balsamita
Tanacetum balsamita
Costmary
"Bible Leaf"-наричали го така ,защото навремето ходещите на църква си отбелязвали с него страниците в Библията ,за да се освежават с аромата на билката.Също така е символ на вечния живот.

намерих и някоко на руски..;) Пиретрум бальзамический, Пижма бальзамическая,Калуфер,но не съм ги проверявал за достоверност.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Май, 2005 6:40 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ludetina написа:
След доста упорито ровене из инренет,най-сетне намерих снимки на калоферчето :)


Браво, браво, браво и още веднъж браво! :)
Че вече ми беше писнало да обяснявам какво представлява калоферчето на външен вид и аромат и да убеждавам целия кулинарен свят, че туртата изобщо няма нищо общо с калоферчето, както твърдят всички, включително и кулинарни, енциклопедии.
Точно това е калоферчето и нещо друго.
За мене това е най-елитната българска билка за боб.
Ароматът му е многократно засилен аромат на най-качествен джоджен.
Винаги съм го сравнявал с аромата на най-качествените дъвки, които миришат на джоджен и впоследствие се оказа, че има цели плантации от това растение, от което се добива именно този аромат.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 9:25 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
[img]http://smilies.sofrayt.com/^/aiw/blush2.gif[/img] [img]http://smilies.sofrayt.com/^/aiw/blush.gif[/img]Мерси за похвалите,ама чак 4 пъти "браво".. :oops:
Колкото до подправката..наистина е чудесна,особено сега в прясно състояние. :) Има толкова свеж и както казваш по изтънчен аромат от джоджена.Възхитена съм!


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 10:03 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ludetina, благодаря, че си се сетила за мен!
Съпругът ми много иска да опита боб с калоферче, така че и аз започвам да издирвам семена или разсад 8).


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 10:28 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Бисквитке,надявам се да не съм права,но мисля че не се размножава със семена :(,май ще ти трябва коренче.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 10:31 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ще го издирим, важното е, че сега знам как изглежда и предполагам как ухае!


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 7:01 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ludetina написа:
Бисквитке,надявам се да не съм права,но мисля че не се размножава със семена :(,май ще ти трябва коренче.


Аз също мисля, че се разсажда с коренче, но може би може да се направи разсад.
Трябва да проверим колкогодишно е това растение.
На мене миналата пролет, по това време горе долу ми подариха цялото растение, изкопано с корен, но не можа да цъфне при мене в домашни условия, макар че се развиваше добре на листа, та не можах да събера семенца и да се опитам да го засадя.
Иначе това е идна от малко известните и недостатъчно разпространени български подправки, но аз я считам за една от топподправките на България.
И го казвам съвършено сериозно.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 7:43 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Gotin, на мен много ми хареса картинката с жълтите цветчета. Щом е от рода на хризантемите, тази подправка е и много красива.
Аз съм фен на мултифункционалните неща (така де, градинката ми се ограничава с 3 големи и 2 малки саксии, нямам място за повече :(); когато гледах латинки, не само се радвах на красивите им цветове, но и най-безсрамно си похапвах от тях :mrgreen:. Така че калоферчето ще бъде издирено и посадено. И да има късмет да не вирее при мен (със заплашителен тон)...


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Май, 2005 8:26 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Gotin, на мен много ми хареса картинката с жълтите цветчета.


а съжаление цветчетата не траят дълго.
Да си призная, аз отдавно си похапвам от латинките, че и от пресните семена наесен... :oops:
Даже съм решил тази година да ги мариновам като каперси.
Сигурно ще станат не по-лоши.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Май, 2005 7:31 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Аз отдавна си гледам калоферче в градината. Ето една снимка, направена преди малко.
Image

Развъжда се чрез разделяне на корена. Сега е толкова голям до есента става цял храст. Суши се и почти не си променя аромата. Пие се още като чай против разширени вени, може би и за други неща, но аз не знам.
Ние често си слагаме по 1-2 листа и в салатата, но не трябва да се прекалява, защото пресен леко нагарча.
До сега обаче никога не съм го виждала цъфнал. :roll:


Attachments:
kaloferche.jpg [15.35 KiB]
Downloaded 5 times
 Profile  
 
Сготвено на: 12 Окт, 2005 5:01 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Имам един въпрос към тези, които отглеждат отдавна калоферче: какво става с него през зимата? Ще поникне ли отново през пролетта?


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Окт, 2005 9:42 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:) Аз него отглеждам отдавна ,но в градината на леля ми се появява всяка година .И друго след като се размножава с коренчета..явно е многогодишно растение следователно ще избие напролет. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Окт, 2005 9:31 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 07 Сеп, 2005 9:39 pm Сря
Мнения: 35
Ейййй БИСКВИТКЕ ти намери ли си калоферче?Ако не си, мисля че мога да ти бъда полезна и да се опитам да ти пратя.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Окт, 2005 9:55 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Венци, много съм трогната!
Благодаря ти, имам калоферче и то расте много добре в една саксия на балкона. Сдобих се с него на последната среща на форума (освен да хапваме и пийваме, се събираме, за да си разменяме подправки и такива работи ;)).
Жалко, че живееш далече от София :(


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Дек, 2005 5:27 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Ное, 2005 10:40 pm Пон
Мнения: 11
biskvitka написа:
Имам един въпрос към тези, които отглеждат отдавна калоферче: какво става с него през зимата? Ще поникне ли отново през пролетта?

Пониква без проблеми и не мръзне.Имам го в двора от десетина години,но не съм го видял да цъфти


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юли, 2007 8:55 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Юли, 2007 8:31 pm Нед
Мнения: 2
Location: Шумен
Здравейте! :)
Идвам при вас от един цветарси форум. :flow2:
От известно време търся Калоферче
http://www.inkaflower.com/forum/viewtop ... light=#top
И така попаднах при вас.
Дали някой може да ми прати коренче ..... :roll:
Ще се реванширам все някак ...


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Юли, 2007 10:44 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
delyana написа:
...Ще се реванширам все някак ...


Здрасти и добре дошла!

Приемаме реваншацията да стане под формата на някоя хубава рецепта. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Авг, 2007 8:52 am Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Юли, 2007 8:31 pm Нед
Мнения: 2
Location: Шумен
Здравейте!
Нова съм и не знаех къде да Благодаря ,
за това пускам едно голяаааамо благодаря за Бисквитка тук.

и тук
http://www.inkaflower.com/forum/viewtop ... rt=435#top


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 24 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB