Алеко написа:
Прав е Готин, че оцетът не е сос.
Ама ви се чудя наистина. Какво ще правите с 10 л оцет? Да бяхте Клеопатра да разтваряте перли в него, разбирам. Ама така? Та докато изразходвате 1-2 л, другото ще се вкисне!


Не се притеснявай, оцетът не се вкисва никога, защото още в началото, при производството му се вкисва, това е целта и това е технологията на производството му.
Ако не се вкисне, значи ще е всичко друго, но не и оцет..
След това, колкото и да го държиш, по-вкиснал няма да стане, а и да стане, това означава, че ще му се вдигне градусът на киселинноста, а това е желателно.
Друго, което може да стане, това е да хване гъба, ако не е стабилизиран.
Но оцетът е органично вещество, затова аз не го стабилизирам чрез загряване до 80°, за да не се изгубят ценните му органични качества.
Само много добре, няколко пъти го прецеждам през няколко слоя марля, а накрая и между марлята слагам тампон от памук за по-добра филтрация.
Ако няма остатъчни органични утайки в оцета, той си остава кристално бистър години.
Аз съм държал 4 години оцет в пластмасови бутилки и до края си беше абсолютно бистър.