Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 23 Окт, 2019 8:40 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 11 Май, 2005 3:40 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
За около десет литра:

В голяма бутилка от минерална вода се нарязват на ситно 2 килограма ябълки заедно със семките, без да се обелят, но много добре измити. Долива се до горе вода. Ако са кисели ябълките може да се добави и малко захар. Бутилката НЕ СЕ затваря и се поставя на тъмно (да не е на директна слънчева светлина) между 15-26 градуса за 4-6 седмици. По висока или ниска температури вредят на ферментацията. На два три дни да се разбърква съдържанието (после да не забравите да махнете капачката, защото за ферментацията е нужен кислород). След като стане готов, оцета се прецежда през няколко пласта марля и може да се стерилизира, но на температура не по-висока от 80 градуса.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Май, 2005 4:46 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
А какво ще стане, ако тази смес се "изпече" в казан? Не ги разбирам тези технологии, та затова питам.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Май, 2005 4:53 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Това изглежда лесно, веднага се заемам да заредя 1-2 десетлитровки. :lol:
На работа.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Май, 2005 6:47 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
А какво ще стане, ако тази смес се "изпече" в казан? Не ги разбирам тези технологии, та затова питам.

Ами, ракийка...
Надя написа:
Това изглежда лесно, веднага се заемам да заредя 1-2 десетлитровки.
На работа.

Да не забравиш да дадеш 1 кило като стане...


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Май, 2005 7:48 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Надке, я кат си тръгнала да се хабиш, тури едната десетлитровка за ракийка, пък квото остане - за оцет... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ама ви се чудя наистина. Какво ще правите с 10 л оцет? Да бяхте Клеопатра да разтваряте перли в него, разбирам. Ама така? Та докато изразходвате 1-2 л, другото ще се вкисне! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Май, 2005 9:53 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
Какво ще правите с 10 л оцет?...

Аз използвам много оцет, с него изплаквам пластмасовите съдове, за да не миришат. Когато синът ми беше бебе, това беше единствения начин да не вонят шишетата му на препарати.
Макар че за тази цел си купувам евтин фалшив оцет ;).


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Май, 2005 12:37 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Лично аз ползвам много рядко оцет - само за краставици и печени чушки. А, да, и за боите на великденските яйца. Иначе за всички други салати стискаме лимон.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Май, 2005 12:55 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
Прав е Готин, че оцетът не е сос.

Ама ви се чудя наистина. Какво ще правите с 10 л оцет? Да бяхте Клеопатра да разтваряте перли в него, разбирам. Ама така? Та докато изразходвате 1-2 л, другото ще се вкисне! :mrgreen:



:) :) Не се притеснявай, оцетът не се вкисва никога, защото още в началото, при производството му се вкисва, това е целта и това е технологията на производството му.
Ако не се вкисне, значи ще е всичко друго, но не и оцет..
След това, колкото и да го държиш, по-вкиснал няма да стане, а и да стане, това означава, че ще му се вдигне градусът на киселинноста, а това е желателно.
Друго, което може да стане, това е да хване гъба, ако не е стабилизиран.
Но оцетът е органично вещество, затова аз не го стабилизирам чрез загряване до 80°, за да не се изгубят ценните му органични качества.
Само много добре, няколко пъти го прецеждам през няколко слоя марля, а накрая и между марлята слагам тампон от памук за по-добра филтрация.
Ако няма остатъчни органични утайки в оцета, той си остава кристално бистър години.
Аз съм държал 4 години оцет в пластмасови бутилки и до края си беше абсолютно бистър.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB