Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:59 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 06 Яну, 2007 10:04 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 05 Юни, 2005 9:20 am Нед
Мнения: 2
Location: София
Здравейте! Преди време имаше тема Тигани LE CREUSET Изглеждат истински, от тънкостенен чугун. Подобни са чешките тигани, имам ги от 25 г. Само дървената част на дръжката се сменя периодично (на газ сме :).
ТОВА Е НАЙ-ДОБРИЯТ ТИГАН! Отвътре е с огледално гладък емайл, май че се води циркониев. Не е мръднал от толкова години ежедневна употреба. Капаците са метални и връщат цялата влага вътре и може да задушаваш. Има тигани около 5 размера. Най-големият е ресторантски и сигурно е за 4-5 кг яхния наведнъж. Тежки са и не са за палачинки, ха-ха.
Има и чугунени тенджери тип "гювеч". Жена ми е керамик, но предпочитам чугуна. Пък и тези капаци са супер.
Та търся сега такива да купя и за децата. Май ще се ходи до Прага.
На времето бяха по 100 крони/10 лв. Сега това ще е около 20 евро май.
А имам и руски. По-тежки са и трудно се мият.
А тиганът от http://forum.kulinar.bg/viewtopic.3047.html май е лят алуминий.
За рецепти: в чугунения тиган не загаря. Можеш да готвиш всичко по рецепти тип "добавете" и "задушете". А, не бива да се мие с пясъчни прахове, но може с метален тел, ако успеете да залепите нещо.
Желая успехи!
Серги[/b]


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Яну, 2007 10:11 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Добре дошъл, Серго! Много полезна информация даваш. Има на бул. "Левски" един магазин за чешки домакински стоки, но чугунени тигани не съм виждал. Ако тръгнеш към Прага, най-добре пътувай с кола, щото смятам да ти поръчам да донесеш и на мен едно-две тиганчета. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Авг, 2008 6:05 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Авг, 2008 5:58 pm Пет
Мнения: 3
Чугуна т'ва е магия за истинският кулинар ,честно да ви кажа тоя канцерогенен тетра-флуоретилен (тефлон) въобще не ми харесва...!Друго си е чугуна не само за уокове ами и за обикновенни тигани,имам един от бял чугун на "100 години" и още си е супер!


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Окт, 2009 1:18 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Окт, 2006 10:42 pm Нед
Мнения: 87
Location: софия
аз с се здобих със чугунен тиган от щатите. ама много ми пръска мазнината, някой да има наблюдения.

Image


Attachments:
copy_PIC_0334.JPG [74.62 KiB]
Downloaded 1 time
 Profile  
 
Сготвено на: 18 Окт, 2009 4:54 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Честито, Гоце!

В този тип тигани се готви почти без мазнина.

Ако ти залепне нещо на дъното, в тигана се налива вряла вода и така се оставя малко да поври, Не се търка нито с грапавото на гъбата, нито с рекламирани препарати, дето уж не надраскват повърхността.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Окт, 2009 7:01 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
гоце написа:
аз с се здобих със чугунен тиган от щатите. ама много ми пръска мазнината, някой да има наблюдения.

forum.kulinar.bg/files/copy_pic_0334_212.jpg

Честито и от мене, Гоце!
Малко плитичък ми се вижда, вероятно затова и пръска...
Все пак, не е уок.
Но пък в него можеш да печеш като на грил-тиган, освен всичко останало.
Наистина, чугунът си е чугун... :)


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Мар, 2011 7:23 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
Чугунени тигани и други съдове има вече на няколко места в София. Например в мола на Хемус на последния етаж има продукти на Lodge и Le Creuset. Купих си тиган Lodge (неемайлиран, като този на снимката) и го препоръчвам горещо. Най-добрите стекове стават с такъв тиган.


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Мар, 2011 12:06 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Аз бих си поръчал през ebay.co.uk - дори с доставката ще ми излезе по-тънко.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2011 9:40 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Окт, 2006 10:42 pm Нед
Мнения: 87
Location: софия
Ами мия си го как ми дойде има специална паста с която се намазва и се слага в фурната да обгори и става като нов. само че е има в щатите ама все забравям на щерката да и кажа да ми прати.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB