Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:32 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 
Message
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 07 Яну, 2005 12:57 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Имам нужда от нова форма за кекс.
Отидох в един супермаркет, за да си избера, и се стъписах от разнообразието. Има кръгли с дупка и без дупка, правоъгълни, с тефлоново покритие и без такова, от огнеупорно стъкло... Какво да правя? Не мога да купя от всичките по една (а и няма къде да ги държа). Не съм много добра в кексовете :oops: , затова разчитам на помощта на специалистите 8) .
:?: Какво използвате вие и какво ще ми препоръчате (като модел, като марка...)?


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 07 Яну, 2005 1:56 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Моя Коледен подарък беше по скромен от твоя.. :lol: ;) ,подарих си нови форми за кекс .До преди това имах само една форма ,като тази,обаче тефлонова (българска)
Image

и в нея правих всичко.
Сега обаче имам този комплект:
Image

или поне от същите компоненти (на Dr.Oetker).Бяха го пуснали на промоция в "Метро" ,в края на миналата година.Пробвах само формата за хляб,правих "Zopf"(хляб под формата на плитка),и стана много добре.
С кексовете и аз съм много зле,на пръсти се броят тези рецепти ,които винаги са ми се получавли (аз обаче винаги се оправдавам с старата фурна ,която ми е набор. 8) ;) ).


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 07 Яну, 2005 2:04 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
И аз ги гледах тези форми, но ми се струват много малки. А два комплекта вече ще ми е множко (или по-скоро на съпруга ми ;) ).
Дори се продават и поотделно.
Добре ли се изпичат нещата в тях? (Това не зависи само от фурната, имам едни стари ламаринени форми, в които кексовете загарят и не се надигат. В обикновени тави същите кексове се изпичат прекрасно, но нямат никакъв вид!)


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 07 Яну, 2005 2:11 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Хляба стана чудесен ,почти като на снимката от сайта:

Image

8) Не залепна,но аз си намазах формичката с масло,за всеки случай.
.За кекс незнам,в сърцевидната почти винаги се е получавало (под сполучливо имам предвид,че е годно за ядене и не е с отчайващ външен вид.. :lol: :lol: ),в тези все още незнам.. :-? .Всеки ден се каня да пробвам..и до тук :twisted:.


 Profile  
 
 Рецепта: Силикон
Сготвено на: 07 Яну, 2005 3:27 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
А за силиконови форми някой чувал ли е? В руските сайтове много ги хвалят, не са и много по-скъпи от останалите, но... няма как да се поръчат... :cry:


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 07 Яну, 2005 3:39 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Виждала съм силиконови форми ,вече на горедолу приемливи цени.Тази с дупката ("Bundt Pan" май се казват) ,в кварталния магазин за домашни потреби,
Image
за беше окло 24-26 лева.Преди 1-2 години струваха окло 40.Обаче ми се видя малка.Ако не се лъжа в "Двата щъркела" на "Пиротска" я има (обаче колко струва там ,незнам.


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 09 Яну, 2005 3:38 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:shock: Тоз силикон доста скъпичък ми се вижда.
Тук цените са мааалко по-приемливи, но като се плати и доставката, става страшно.
Засега ще карам с това, което има, пък като паднат още цените, ще изпонакупим всичко ;) .
А този хляб с формата на плитка как точно се прави? И може ли да се опече в обикновена тава?


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 09 Яну, 2005 5:48 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Прави се лесно (според мен),и може да се опече и в обикновенна тава естествено-аз просто исках да си използвам формата ,както се казва да я "сефтосам". :)


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 25 Яну, 2005 4:04 pm Вто 



И аз си купих от тефлоновата форма на д-р Йоткер, но не тези от промоционалния комплект на МЕТРО, а само една - с падащо дъно и второ дъно с дупка. По-голяма е и от по-друг материал е направено тефлоновото покритие при нея /баща ми, като ни идва на гости по Коледа, ходи до МЕТРО и си купи от комплекта, та имах възможност да ги сравня/.
Наистина са много практични тефлоновите форми - няма проблем с отлепването на изпечения сладкиш или каквото и да е печиво, но пък намазването им преди изсипване на тестото е задължително /поне в етикета на моята форма така пишеше/. Прави ми впечатление, че в тази форма сладкишите се изпичат много добре, не остават глетави отвътре, и се надигат доста повече.
За приготвяне на кейкове в микровълновата фурна ползвам долната част на дълбок съд от йенско стъкло. Има и кейкови форми от същия материал, но цените им са в пъти по-високи от тези на тефлоновите форми.


  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 25 Яну, 2005 5:22 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Karimma,
благодаря ти, почти ме убеди. Все още не си купих форма, защото много се колебая, какво да избера. Мислех да се спра на правоъгълна метална, обаче не съм сигурна, че пудингът в нея ще става хубав (така де, няма само кексове да печем, я). Има подобни от огнеупорно стъкло, ама като се познавам, колко съм сръчна, не съм сигурна, че идеята е добра...


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 10 Фев, 2005 10:37 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Да докладвам сега и аз за"Bundt Pan"-а от комплекта ,който си купих:
Първо правих "Фъч"-а на секърва ми (незнайно защо така го нарича,на мен повече ми прилича на "Негърче").И не се получи ..нещо стана прекалено "сочен' ако ме разбирате.. :lol: :oops: .Той принципно не е сух сладкиш..,но този път беше прекалено..влажен.
Реших ,че може би за тази малко по специална форма,трябва и малко по специфична рецепта..затова след дълдо обмисляне между 2-3 рецепти "Bundt Pan" най-сетне направих "Шоколадов мраморен кекс"(рецептата взех от тук , с една малка промяна сложих по малко бакпулвер).Стана превъзходен!!И за да проверя дали не е станало случайно го направих още 2 пъти..и всеки път без грешка! 8) :)

П.С.Утре ще преведа рецептата за зинтересованите!


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 23 Мар, 2005 5:48 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Бих ви препоръчал стъклените форми. Макар че хич ме няма по сладкишите, знам, че стъклените не се издраскват, за разлика от тефлоновите. А по надраскана тефлонова тавичка тестото започва да лепне и трудно се вади готовият продукт. А и стъклените много по-лесно се мият (виж, в това имам опит! :twisted: )


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 23 Мар, 2005 8:03 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Купих си правоъгълна форма с тефлоново покритие на Zenker от Хит. Исках да е стъклена по съображенията, които Алеко по-долу изложи, но се въздържах, защото често изпускам тави, тенджери, чинии и всичко друго :oops:.
Най-напред изпекох едих кекс, като рецептата я измислих на момента и нищо не се получи. След това направих хляб със закваска и стана страхотен, за пръв път не се разля, а си имаше хубава четвъртита форма.


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 26 Апр, 2006 10:09 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 26 Апр, 2006 5:53 pm Сря
Мнения: 5
Location: Германия
Здравейте!

Днес попаднах на този чудесен форум и едва смогвам да прочета темите!
Браво на вас,виждам,че тук са се събрали добри кулинари!

Аз лично от 2-3 години използвам само силиконови форми за кекс,блатове за торти и т.н. и съм много доволна!
Продуктите са на небезизвестната Tupperware която дава 30 години гаранция върху всичките си продукти!
Вярно,скъпички са,но са от първокласни материали който не отделят вредни вещества при загряване на високи температури.
Не ми се налага да използвам никаква мазнина,нищо не залепва и всичко може да се мие в мияла нашина,за мен това е перфектният съд...защото съм леко мързелива и не обичам да търкам загорели тенджери.В състояние съм подобни да метна на боклука без да се опитам дори да ги почистя. :oops:


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 27 Апр, 2006 8:51 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здравей и добре дошла, V'Enschy!

Засега за Tupperware мога само да си мечтая...

Вчера с Лудетина обикаляхме магазините от веригата Биг шоп, защото във великденския им каталог имаше силиконови форми на много прилична цена. Обаче познайте, дали в някой от магазините намерихме силикон :evil:!

От яд си купих стъклени формички и в тях ще пека суфлета, кремове и по-големшки мъфини 8).


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 27 Апр, 2006 10:41 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
... Обаче познайте, дали в някой от магазините намерихме силикон :evil:!


А защо не пробвахте при някой пластичен хирург? :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 27 Апр, 2006 10:50 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
А защо не пробвахте при някой пластичен хирург? :mrgreen:

Не сме се сетили :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 27 Апр, 2006 3:09 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 26 Апр, 2006 5:53 pm Сря
Мнения: 5
Location: Германия
Здравейте,biskvitka
:popcorn2:

До колкото знам в България има дистрибутори в Бургас,но нямам конкретни координати.
Ако мога с нещо да помогна на някой,да заповяда.
Аз самата не съм дистрибутор вече(с тази дейност се занимавах около 6 месеца за да се "заредя" с продукти и прекъснах),но мога да почъчам нещо и да го изпратя по пощата.

Иначе аз самата съм ужасна кулинарка,отдават ми се предимно експериментите,но и това се случва рядко!

В мом. адски спешно се нуждая от лесна рецепта за ефектна торта или кекс! :plz:


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 27 Апр, 2006 3:34 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
V'Enschy написа:
...В мом. адски спешно се нуждая от лесна рецепта за ефектна торта или кекс! :plz:

V'Enschy, виж си личните съобщения.
По принцип има отделен подфорум Търси се, в който можеш да задаваш всякакви въпроси.


 Profile  
 
 Рецепта: Форми за кекс
Сготвено на: 27 Апр, 2006 4:29 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 26 Апр, 2006 5:53 pm Сря
Мнения: 5
Location: Германия
biskvitka написа:
V'Enschy написа:
...В мом. адски спешно се нуждая от лесна рецепта за ефектна торта или кекс! :plz:

V'Enschy, виж си личните съобщения.
По принцип има отделен подфорум Търси се, в който можеш да задаваш всякакви въпроси.


Благодаря за рецептата и се извинявам,сега видях,че има отделен форум за това!Няма да се повтори :oops:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB