Алеко написа:
Силата и качеството на шварц-кафето зависи на първо място от качеството на самото кафе. Не бива да се използва кафе, което е смляно за еспресо.
Абсалютли! Това важи не само за шварц, а и за всички останали видове кафета.
Алеко написа:
За шварц се ползва по-едро смляно.
Не съм съгласен! Ако се смели така би се получило "Садам Хюсеин си изплакна брадичката". Така се мели, ако наистина ти се пие оцветена вода. Силен шварц се получава като кафето се смели междинно меджу турско и еКспресо;)
Алеко написа:
Опитай и с друг сорт, например чиста арабика или смес, в която поне 75 % са арабика, като арабиката да е от Африка, а не от Южна Америка. Южноамериканските кафета имат леко кисел вкус, докато африканските са по-плътни, по-ароматни.
И с това не съм съвсем съгласен. По стечение на обстоятелствата съм се занимавал с продажба на насипни кафета малко повече от три години. Та да кажа по тоз повод: арабиката съдържа неколкократно по-малко кофеин от робустата т.е. не стават за силно кафе. Всички арабики киселеят - без изключение. Най-скъпата арабика, продавана масово в БГ е наистина Кения, но не мога да кажа, че Мексико или Гватемала й отстъпват.
Лудетина, препоръчвам ти
следната рецепта, ако си почитател на Нова Бразилия (което е чистoкръвна индонезийска робуста ELB -Extra Large Beans), кафе, което ни научиха да пием бившите му ливански собственици и което е от най-ниската ценова категория.