Zaria написа:
Последно, днес, се опитах отново с една рецепта от форума с 300 мл течност (1 яйце+1 жълтък+вода до 300 мл.), 500 гр. брашно, 1 чаена л. мая ( аз имам на др. Йоткер)
Рецептата които ползваш са за 1кг хляб. Слагаш много брашно и много вода-намали ги. Направи
следната рецепта.
Смени маята с SAF instant-френска-по силна е и на грамаж е 11грама.
За Йоткер забравих още първия месец.
Не бива да забравяш, че в зависимост от качеството на брашното може да поеме повече или по малко вода. За предпочитане е да сложиш по-малко вода/хладка/ и да добавяш, но не и повече. Ако се наложи да добавяш вода по време на месенето- сипваш по малко докато започне да не ти лепне по пръститеи при пипане. Тестото трябва да е гладко и хомогенно. За начало не слагай яйце.
Коричка отгоре не прави когато е повече маята или водата. Става като трупче и не бухва или превтасва. Айде стига толкова че ще те объркам още повече, но факторите са толкова много при правене на хляб, че рекламацията при търговеца е последна грижа в този процес.
Пробвай и кажи резултата. Ако имаш въпроси питай смело