Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:34 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 
Message
 Рецепта: Керамичен плот
Сготвено на: 15 Апр, 2008 2:59 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Апр, 2008 2:45 pm Вто
Мнения: 4
Location: Варна
Здравейте всички във форума.

Имам керамичен плот отскоро и не зная, мога ли да използвам обикновени емайлирани тенджери. Засега готвя в алпака.

Моля, пишете на кирилица!


 Profile  
 
 Рецепта: Керамичен плот
Сготвено на: 15 Апр, 2008 3:17 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здравей и добре дошла, mariana petkova,

Емайлираните тенджери не са подходящи за керамични повърхности - дъното им не е идеално гладко.

Също така не стават и глинените и стъклените съдове (огнеупорното стъкло, както и глината не понасят рязко загряване и се пръскат).


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2008 5:59 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
mariana petkova написа:
Здравейте всички във форума.

Имам керамичен плот отскоро и не зная, мога ли да използвам обикновени емайлирани тенджери. Засега готвя в алпака.

Моля, пишете на кирилица!


Освен неравното дъно, както казва biskvitka, няма никаква друга причина да не се ползват емайлираните съдове. Просто са по-неикономични поради относителната загуба на енергия заради неравното дъно, но това не е пречка да ползваш наличните си съдове.
Аз твърде отдавна съм изхвърлил всички съдове с керамично покритие, с изключение на една голяма тава, за цяло агне.
Това стана преди много години, когато майка ми загряваше мазнина в емайлирана тенджера, за да пържи нещо и изведнъж емайлът започна да се пука и стана на фини стъклени частици по дъното на тенджерата.
Оттогава силно намразих емайлираните съдове по идея, независимо от това, че се почистват малко по-лесно от други съдове и че емайлът е най-хигиеничното възможно покритие за съд за готвене. Всъщност, все едно, че готвите в стъклен съд.
Но гледката на стъклените частици като игли по дъното на тенджерата завинаги ме скара с емайла.


 Profile  
 
 Рецепта: керамичен плот
Сготвено на: 16 Апр, 2008 1:46 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Апр, 2008 2:45 pm Вто
Мнения: 4
Location: Варна
Благодаря за съветите


 Profile  
 
 Рецепта: Керамичен плот
Сготвено на: 18 Мар, 2009 3:04 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Мар, 2009 1:40 pm Сря
Мнения: 5
Location: София
Ако използваш системно съд от алуминии, или такъв който съдържа алуминии, например кафеварка след време по плота може да започне да побелява и ще е почти невъзможно да го измиеш.


 Profile  
 
 Рецепта: Керамичен плот
Сготвено на: 18 Мар, 2009 3:20 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
Хммм, а това сигурно ли е, че е от алуминия, а не от варовика примерно, който остава след нагряване на вода (която наистина не се препоръчва да има върху стъклокерамиката, но все пак често попада)?


 Profile  
 
 Рецепта: Керамичен плот
Сготвено на: 18 Мар, 2009 8:48 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Kloshara написа:
Ако използваш системно съд от алуминии, или такъв който съдържа алуминии, например кафеварка след време по плота може да започне да побелява и ще е почти невъзможно да го измиеш.


Няма такова нещо, във вид на слой върху стъклокерамичната повърхност, което да не може да бъде третирано и изчистено по химически път.
Единственото, което не може да се изчисти, са евентуални драскотини.


 Profile  
 
 Рецепта: Керамичен плот
Сготвено на: 19 Мар, 2009 10:49 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
gotin написа:
Kloshara написа:
Ако използваш системно съд от алуминии, или такъв който съдържа алуминии, например кафеварка след време по плота може да започне да побелява и ще е почти невъзможно да го измиеш.


Няма такова нещо, във вид на слой върху стъклокерамичната повърхност, което да не може да бъде третирано и изчистено по химически път.
Единственото, което не може да се изчисти, са евентуални драскотини.


Има един такъв момент на поява на такива петна които не могат да се изчистят. В интерес на истината моето най-голямо такова е точно там където ползвам кафеварката.
Но и Готин е прав, че няма логика, така че най-вероятно става въпрос за изхабяване на материала, който все пак не е вечен.


 Profile  
 
 Рецепта: Керамичен плот
Сготвено на: 19 Мар, 2009 2:03 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
При мен са се получавали бели петна, но те не са върху плота, изглеждат сякаш са вътре или отдолу. Имам чувството че се получават, когато в съда в който се готви дъното не е плътно покрито с продукти. При следващи готвения си изчезват сами.


 Profile  
 
 Рецепта: Керамичен плот
Сготвено на: 19 Мар, 2009 3:20 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Мар, 2009 1:40 pm Сря
Мнения: 5
Location: София
Лени написа:
Хммм, а това сигурно ли е, че е от алуминия, а не от варовика примерно, който остава след нагряване на вода (която наистина не се препоръчва да има върху стъклокерамиката, но все пак често попада)?


От алуминия е един приятел ми обясни как точно взаимодейства, но аз не слушах много ще го питам и ще обясня по- вещо. :) Та въпросният приятел (който си е направил такива петна точно от кафеварка) живее в София където водата официално се води "много мека", в смисъл не е от варовика.

Казах че е почти невъзможно да се изчисти защото с никой от препаратите в търговската мрежа не става, начин сигурно има :shock: . Незная дали с шпакличка за стъклокерамичен плот няма да се получи.


 Profile  
 
 Рецепта: Керамичен плот
Сготвено на: 19 Мар, 2009 8:18 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Kloshara написа:
Лени написа:
Казах че е почти невъзможно да се изчисти защото с никой от препаратите в търговската мрежа не става, начин сигурно има :shock: . Незная дали с шпакличка за стъклокерамичен плот няма да се получи.


Може би решението е някакъв препарат от наличните в магазинната мрежа (а те са наистина много и различни...), комбиниран с шпакличка.
За да се промени цветът на стъкло обикновено се полагат големи усилия.
Обикновено се третира с флуороводородна киселина (така нареченото "ецване"), с пескоструен апарат или смесено - с механично надраскване и последващо третиране с киселина.
Но не мога да си представя как може относително висока температура, въздух и алуминий от съд да направят такава агресивна комбинация, че да направят матирано петно върху стъклокерамика. Възможно ли е това да е отдолу, а не на горната повърхност?
:P А може да се пробва и с високо налягане към всичко изброено, може пък да стане диамант и тогава ще си имате не стъклокерамичен, а диамантен плот... :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Керамичен плот
Сготвено на: 19 Мар, 2009 11:39 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Мар, 2009 1:40 pm Сря
Мнения: 5
Location: София
gotin написа:
Може би решението е някакъв препарат от наличните в магазинната мрежа (а те са наистина много и различни...), комбиниран с шпакличка.


Съгласен съм с това! Така или иначе ще се поинтересувам защото както се вижда стана интересно. А идеята ти зя диаманта (особено в тази криза) е Супер!


 Profile  
 
 Рецепта: Керамичен плот
Сготвено на: 20 Мар, 2009 2:03 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
Ама за диамант ви трябва въглероден източник ( графит, въглен), а не силиций (ако приемем, че в стъкло-керамиката преобладава силицият) :lol: :P [/b]


 Profile  
 
 Рецепта: Керамичен плот
Сготвено на: 20 Мар, 2009 4:54 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Лени написа:
Ама за диамант ви трябва въглероден източник ( графит, въглен), а не силиций (ако приемем, че в стъкло-керамиката преобладава силицият) :lol: :P [/b]


Най-сетне и аз мога да се включа в тази тема. Ако ви трябва въглен само кажете, аз произвеждам почти ежедневно, от всякакви материали. :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Керамичен плот
Сготвено на: 20 Мар, 2009 5:00 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Мацо, май няма да се доредиш :lol: , някой е объркал въглерода и водорода.


 Profile  
 
 Рецепта: Керамичен плот
Сготвено на: 20 Мар, 2009 5:28 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
IPA, попари всичките ми мераци за производство на диаманти. А защо да е объркан, не е ли все пак въглерод - въглен - графит. Поне моите почти избледнели спомени, а и тук там Гугъл твърдят това?
Опс, извинете за "надраскването" на темата ви.


 Profile  
 
 Рецепта: Керамичен плот
Сготвено на: 20 Мар, 2009 8:03 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Мдам, графитът и диамантът имат еднакъв химичен състав, но различна кристална структура, диамантът кристализира в изометрична система, а графитът - в хексагонална.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB