Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Апр, 2024 1:40 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 08 Фев, 2009 1:09 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
emzeperix написа:
biskvitka написа:
Здравей и добре дошъл/дошла, biorkes!

За сача Готин ти е отговорил.

Глинени съдове не може да се ползват, защото тези котлони се нагряват много бързо и глината ще се пръсне. Същото важи и за огнеупорното стъкло.


Точно това се случи с моя сач, макар че бях максимално предпазлив и го поставих върху студен плот , а освен това увеличавах степените на нагряване през голям интервал. Каквото и да правих, с изключение на първа степен котлонът ми започва да свети на шестата секунда...

Нагревателите на стъклокерамичните плотове (поне повечето от тях...) действат на принципа - работа на пълна мощност и регулиране на нагряването чрез ограничаване на времето.
Така, че, в общи линии, пак има драстично нагряване, макар и за кратко време, т.е. по-рядко или по-често, но все пак на пълната мощност на нагревателя.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Фев, 2009 5:08 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
gotin написа:

Щом като е чугунен, значи не е сач, а съд, подобен на него.

A бе gotin, ти с едно изречение зачерта нашия чугунен сач! Не бива така!
Разбира се, че чугуненият сач Е сач! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Фев, 2009 7:28 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Лени написа:
gotin написа:

Щом като е чугунен, значи не е сач, а съд, подобен на него.

A бе gotin, ти с едно изречение зачерта нашия чугунен сач! Не бива така!
Разбира се, че чугуненият сач Е сач! :mrgreen:


:P :P :P Хе, хе, хе, Лени, нищо не ти пречи да се гордееш с великолепния, по поръчка направен, вълшебен сачоподобен съд, на който трябва да му се даде някакво подходящо име, но не и САЧ.
Защото, по дефиниция, САЧ е "ръчно изработен плосък кръгъл съд със завит нагоре малък ръб от неизпечена в пещ глина, а от изпечена на слънце продължително време глина. Което го прави сравнително тежък, сравнително крехък, но със способността да попива добре мазнината, с която се намазва, т.е., да се импрегнира с нея. Това го прави подобен на тефлонов, което е велико изобретение от преди поне 1000 години...".
А твоят вълшебен сачоподобен съд най-много може да бъде наречен "невероятен чугунен сач", но не и само "сач"... По логиката на това, че тутманикът, направен от брашното, от което е направен и хлябът, не би трябвало да се нарича също хляб, нали...
Абе, питай в клуба, има един Kabal, той е голям спец по въпроса, много е готин и с гаранция ще те осветли по въпроса.
Ако го помолиш много нежно и по подходящ начин, разбира се... :lol:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB