mariana petkova написа:
Здравейте всички във форума.
Имам керамичен плот отскоро и не зная, мога ли да използвам обикновени емайлирани тенджери. Засега готвя в алпака.
Моля, пишете на кирилица!
Освен неравното дъно, както казва biskvitka, няма никаква друга причина да не се ползват емайлираните съдове. Просто са по-неикономични поради относителната загуба на енергия заради неравното дъно, но това не е пречка да ползваш наличните си съдове.
Аз твърде отдавна съм изхвърлил всички съдове с керамично покритие, с изключение на една голяма тава, за цяло агне.
Това стана преди много години, когато майка ми загряваше мазнина в емайлирана тенджера, за да пържи нещо и изведнъж емайлът започна да се пука и стана на фини стъклени частици по дъното на тенджерата.
Оттогава силно намразих емайлираните съдове по идея, независимо от това, че се почистват малко по-лесно от други съдове и че емайлът е най-хигиеничното възможно покритие за съд за готвене. Всъщност, все едно, че готвите в стъклен съд.
Но гледката на стъклените частици като игли по дъното на тенджерата завинаги ме скара с емайла.