Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:45 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
 Рецепта: Аерогрил
Сготвено на: 12 Май, 2010 11:40 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
:) Току-що станах горд собственик на аерогрил...
Т.е., на още един прекрасен и неустоим кухненски електроуред, на който ще трябва да се търси и намери място във винаги ограниченото място в кухнята...
Събирам съвети и рецепти докато натрупам достатъчно личен опит и започна да давам аз съвети и най-вече рецепти... :)
В Интернет е пълно с рецепти, но аз искам рецепти от тези, които са го ползвали достатъчно време и имат реален опит.
Ще бъда много благодарен на всяко мнение или съвет. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Аерогрил
Сготвено на: 13 Май, 2010 7:10 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Честито!

А какво е аерогрил? :oops:


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Аерогрил
Сготвено на: 14 Май, 2010 12:03 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Честито!

А какво е аерогрил? :oops:

Аерогрил е "генеричното" название на всички уреди от рода на "Флейвър Уейв Турбо Оувън", което пък е едно от многото търговски названия на аерогрила.
Всъщност, минималистично копие на модерна печка с вентилатор за горещ въздух плюс нагряване с халогенен нагревател.
Най- доброто и здравословното измислено досега от световната техническа мисъл.
Ключът е в това, че се готви с горещ въздух, който обгръща от всички страни продукта в съда на въпросния аерогрил.
Така че се пести много енергия и едновременно се готви без мазнина, като продукта се изпича едновременно от всички страни еднакво.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Аерогрил
Сготвено на: 14 Май, 2010 9:33 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Честито Готин. И аз щях да зпитам като Биски, що за чуо е това "аерогрил". Сега, като обясни, че е вентилаторна фурна, мога да ти кажа, че от 15 години пека в такава. Не ти трябват специфични рецепти за нея, употребата и е като обикновена фурна, с тази разлика, че се пече по средата и можеш да печеш по две или три тави (например - слaдки) едовременно. Тестените и хлебните изделия се изпичат идеално. Основната разлика с класическа фурна е, че времето за печене се намалява и затова, когато печеш за първи път, трябва да внимаваш да не ти изгорят печивата. Със здраве да си го ползваш грила.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Аерогрил
Сготвено на: 14 Май, 2010 11:42 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Може би не съм обяснил правилно или ти не си допрочела - става въпрос не за обикновена готварска вентилаторна фурна, а за компактно устройство със същите функции и параметри.
Отдолу има съд от закалено стъкло с обем между 9 и 15 литра, отгоре има устройство с халогенен нагревател и вентилатор за горещ въздух. И съответните копчета, с които се определят и настройват параметрите, при които това устройство трябва да работи.
А те основно са два - време за работа и температура.
Благодаря за поздравленията, но въпреки всичко, това си е уникален и индивидуален уред, с който се работо по по-специфичен начин, отколкото в готварската фурна, макар че, както казваш, функциите и начинът на работа са същите.
Например, отстоянието на халогенния нагревател до продукта, който готвим е много по-малко, нагрятият до работната температура въздух се върти в по-малък обем и обгръща и пече продукта от всички страни.
Халогенният нагревател комбинира два начина на печене - повърхностен и в дълбочина. При обикновените печки се разчита на обикновените тръбни нагреватели, които, след като се нагреят, започват да действат с инфрачервеното си излъчване, а халогенният нагревател действа и като микровълновата фурна, като прониква и в дълбочина поради по силното си излъчване и по-големия (близък до този, на Слънцето) спектър на излъчвани вълни.
Наглед работят на едни и същи принципи, но разликата е голяма.
Затова има и специфични рецепти, съобразени със спецификата на това ново и по-модерно устройство за готвене. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Аерогрил
Сготвено на: 15 Май, 2010 9:27 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Може би по малко и от едното, и от другото. Ако става дума за това
http://www.shopwiki.fr/wiki/Four+halogene
, сега разбирам защо ти трябват рецепти. В един форум, посветен на тази машина пише, че зеленчуци трудно се приготвят вътре, има и рецепти, май даже и за хляб. Но пише също така, че другият и недостатък е малкия обем. Предполагам, че не става за големи семейства, но за 2 човека е достатъчно.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB