Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Ное, 2019 10:56 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
Сготвено на: 16 Апр, 2005 5:57 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Няколко типа се състезават за почитатели
За 4 секунди Hi Light котлоните достигат максимална мощност

Стъклокерамичните котлони се делят на няколко вида в зависимост от начина си на работа и функциите, които могат да изпълняват. Според начина на работа котлоните се делят на светкавични, халогенни, Hi Light и индукционни.Тези уреди могат да се класифицират и по показателя зони на нагряване.Там биват с изменящи се и с постоянни.

Халогенните са чудесни за пържене на чипс

Светкавичните котлони се отличават с нагряваща се до червено високотемпературна спирала и достигат максималната си температура за 10-12 секунди. Те се предлагат с разширяващи се зони на нагряване или в стандартната кръгла форма. Като правило те се използват за обработка на много продукти наведнъж.

При халогенните котлони нагряването става чрез високотемпературна спирала и халогенна лампа. Лампата свяети с ярко червена светлина и отделя голямо количество топлина. Такъв котлон има голяма мощност, мигновенно нагрява и бързо изстива. Доколкото той набира пълна мощност веднага след включването му, този котлон е най-добрият начин за кипване на вода, пържене на чипс или печене на месо.

Hi Light. При тези плочи нагревателният елемент е изработен от сплав. Скоростта на нагряване е 4-7 секунди, а излъчваната топлина се разпределя равномерно по цялата работна зона. Водата на такъв котлон се загрява много по-бързо от всеки друг котлон.
Индукционните имат датчик за постоянна температура

При индукционните котлони под работната повърхност има бобина и мощен електогенератор, които създават бързоизменящо се електромагнитно поле.Чрез неговото изменение атомите на материала, от който е направен съдът преминават в колебателно движение и той започва да се нагрява. В същото време работната повърхност на котлона остава хладна.

По своите функции стъклокерамичните панели могат да бъдат с изменящи се зони на нагряване и термостатични. Последните са снабдени с датчик за температурата, който позволява постоянно да се поддържа зададената температура. Това е много важно за приготвянето на някои блюда които изискват равноимерна топлинна обработка.
Котлоните с изменяща се зона на нагряването действат по правило така . При стандартната кръгла форма се активизира големият или малкият контур на котлона, а при овалната форма се включва и допълнителен сегмент на нагревателния елемент. Такива плочи са удобни за приготвяне на храна в специална посуда. В много електрически печки има специални датчици, които контролират размера на посудата и функционират в тази част, където е съдът.
от ,, Вестник за къщата,, бр. 15


Last edited by Jasen on 17 Апр, 2005 1:28 pm Нед, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 16 Апр, 2005 11:33 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Изключително големи благодарности за тази информация!
Имах голяма нужда да науча нещо в тази област.
Само при индукционните не ми е ясно как може да се готви в съдове от Йенаглас, най-вероятно няма да може.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Апр, 2005 1:25 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
gotin написа:
Изключително големи благодарности за тази информация!
Имах голяма нужда да науча нещо в тази област.
Само при индукционните не ми е ясно как може да се готви в съдове от Йенаглас, най-вероятно няма да може.

Радвам се, че ти е харесало, gotin. И тъй като Лудетина вече декларира принадлежността си към физиката, остава тя да ни светне :idea: по въпроса.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Апр, 2005 2:44 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Не съм Лудетина, но знам, че на стъклокерамични котлони не се готви в съдове от огнеупорно стъкло точно заради бързото нагряване. То си го пише и на самите съдове (или по-точно на етикетите върху тях).


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Апр, 2005 12:09 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Аз готвя на газ. Някой може ли да ми каже на практика каква е разликата при готвене на тъклокерамична печка и газов котлон?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB