yosif написа:
Там също има една хитрина търговска - пакетите са прорязани, та ако го вземете за в къщи най-вероятно ще се влоши, защото няма как да го изхарчите за ден-два. Та ако вземете килограм на зърна - прехвърлете си го в по-малки здрави пакетчета...
Всъщност това не трик. Кафето трябва да се съхранява в опаковка, която "диша". Иначе има вероятност да ферментира. Съвременните опаковки имат специален вентил, а по-простите се цепват, както казва Йосиф.
yosif написа:
Същото кафе, но килограмовата торба на зърна, е превъзходно на вкус и добра основа на разни смеси - плътно, сладни леко, а не киселее, и даже голо-голо има добър аромат.
Всъщност арабиката, която придава аромата на кафето, е "виновна" за киселия му вкус. Познавачите твърдят, че хубавото кафе трябва да киселее. Горчивият вкус ппък се получава при прегарянето на кафето (такова, какво сме свикнали да пием в БГ). Това се прави по чисто технологични причини.
yosif написа:
А, и, както казва един бележит местен кафеджия, кафето става от кафе - 6 грама на 60 грамова чаша.
Ако искаш да спечелиш клиенти и кафето ти не струва 25 стотинки, спокойно може да сложиш 10 грама кафе на 60 мл вода.
Малко лирично отклонение. По времето на бай Тошо в българия се внасяха анголски, виетнамски и други кафета, които 99,99% бяха от сорта Робуста. С настъпването на демокрацията на българския пазар започнаха да се продават всякакви боклуци пак основно робуста, която е евтина и с високо съдържание на кофеин. По времето на Богомил Нонев
на пазара се наложи ливанска фирма с марката "Нова Бразилия", чието съдържание отново (каква изненада) 100% индонезийска робуста ELB (
Екстра
Лардж
Бийн). Преди няколко години фирмата и марката бяха закупени от Крафт (Якобс), които запазиха марката (а като че ли и съдържанието). От малката ретроспекция се вижда, че на българина му е бил наложен вкуса към силното и горчиво кафе. Което пък породи куриоза кафето да се пие с 2-3-4 и повече лъжички захар. Като бивш кафепродавач съм попадал на хора, които го пият с 7 лъжички
.