Някои от форума споделиха, че пият чай само, когато са болни.
За мен пиенето на чай е удоволствие. Така мога да съчетая най-любимите си занимания - хапването и бъбренето с приятелки.
След няколко чаши хубав чай, придружени със сандвичи, сладкиши и соленки, на човек му става хубаво (и мързеливо
).
Ето я и самата технология:
1. Водата трябва да е чиста чешмяна, добре източена и престояла поне няколко часа. Това е важно, защото хлорът променя вкуса и вида на чая.
2. Когато се вари водата, тя трябва да се наглежда и да се дръпне от котлона секунди, преди да заври. Ако вече е завряла, чаят няма да е вкусен.
3. Англичаните пепоръчват следното количество чай: по 1 ч.л. на чаша + 1 ч.л. за чайника. Аз слагам по-малко, може би около 1/3 - 1/2 ч.л., в зависимост от сорта.
4. Чаената запарка (така се нарича чаят на 'боклучета', а не този в пакетчета) се слага в чайник или каничка от стъкло, керамика или порцелан. Залива се със съответното количество гореща вода и след 3 мин (за ободряващ чай) или 5 мин (за успокояващ) се прецежда в друг (предварително затоплен) чайник. Ако нямате още един такъв, не се притеснявайте, прецедете чая в купа, махнете боклучетата от първия чайник и върнете чая обратно.
Чаят се налива в красиви чаши и се поднася с лимон или мляко (може и без нищо). За подслаждане - кафява и бяла захар, мед или сладко.
Не забравяйте сандвичите, хапките, сладкишите и бонбоните.
За неформална сбирка ще стигне и един кекс, но ако ще правите класическо чаено парти, погрижете се за по-голямо разнообразие от 'мезета'.
[hide=малко досадни подробности]Желателно е да не се използва метални сито. На пазара има пластмасови и бамбукови.
Най-дълго време чаят се запазва топъл в керамичен чайник (има едни такива грозни яркооцветени).
Може да се използва хартиен филтър за запарване на чая, или да се ушие малка торбичка от тензух.[/hide]
Забравих да спомена за избора на сорт - в магазините за чай и кафе, както и в супермаркетите предлагат чайове в метална кутийка. Има по-силни (Assam, Earl Gray, English Breakfast), както и с по-фин аромат (Darjeeling, English Afternoon). Може да се експериментира и с насипни чайове, но не купувайте от магазини, в които продават и насипно кафе. Кафето е с по-агресивен аромат и може да притъпи обонянието.
Моята препоръка е да се взима чай, в който има листенца, без клончета. Много по-ароматен и вкусен е.