Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:05 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 15 Мар, 2005 9:43 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Млечни

В тях основна съставка е млякото, прясно или кисело, с добавка на плодови или зеленчукови сокове, подправки, ароматизатори, ядки и др. Приготвят се с шейкър или направо в чашата, като съдържанието се разбива с лъжица. Най-добре се приготвят с миксер или блендер, за да придобият още по-добър вкус и да се получи гъста еднородна пяна. Млечните коктейли се поднасят студени или горещи. Студените се приготвят с лед и се сервират в чаши хайбол със сламка, но без лед в чашата. Горещите коктейли се се сервират без сламка в предварително затоплени чаши хайбол.


Млечно-сладоледови

В тях освен мляко и сладолед се включват и плодови сиропи, ситно счукани ядки (печени, захаросани или солени), разбита сметана, различни подправки. Поднасят се във високи конусовидни чаши (тип сауър), в които се поставят по точно определен ред - една топка сладолед, плодове, ядки, втората топка сладолед, свареното и подсладено изстудено мляко, подправки, сироп и др. Най-отгоре се поставя разбита сметана и се гарнира с плод или се поръсва с използвания плодов сироп. Поднасят се студени, но без да се добавя лед. Затова всички съставки се изстудяват предварително. Сладоледът обикновено не се смесва с останалите компоненти. Сервира се със сламка и лъжичка.


Морс

Вид освежителен коктейл, смес от плодови отвари, различни сокове и др., подсладени със захар. Може да се приготвят и от консервирани сокове, разредени с преварена вода и подсладени, ако е необходимо. Сервира се в кани, пие се в чайши хайбол. Ако морсът е студен, се поднася с лед и сламка. Чашите могат да се украсят с резенчета лимон, портокал, грейпфрут.


Крюшон

Безалкохолните коктейли от този тип се правят от плодове, понякога зеленчуци с добавка на разнообразни сиропи, лимонов сок и газирана вода. Обикновено се приготвя в големи количества - от 6 до 12 чаши.


Фрапе (frappe)

При този вид коктейли всички съставки, включително сладоледа, се разбиват с шейкър или с миксер. Приготвят се и се сервират без лед в чаши хайбол със сламка.


Фис (fizz)

Газирани и шумящи пенливи коктейли, приготвени от газирана вода, смесена с различни възкисели плодови сокове. Приготвят се в шейкър, където се налива всичко, но без газираната вода. Готовия коктейл се прелива в чаши хайбол, пълни до половината със ситно натрошен лед и се разреждат с газирана вода. Разбъркват се с лъжичка, украсяват се с вишни, резенчета лимон или портокал и се сервират със сламка.


Коблър (cobbler)

В състава на безалкохолните коблъри се включват най-различни плодове - нарязани или цели, пресни или консервирани. Обикновено се приготвят като в чаша колинс, пълна със ситно натрошен лед до 2/3 от обема й. Всички съставки се наливат според рецептата, добавят се плодовете и коктейла внимателно се разбърква с лъжичка. Компонентите се смесват добре, без да се смачкат плодовете. Тези коктейли се сервират със сламка и чаена лъжичка.


Джулеп (julep)

Характерно за този тип коктейли е използването на стръкове прясно набрана мента. Тези освежителни коктейли са особено подходящи за летния сезон.


Ег-ног (egg-nog)

Млечно-плодови коктейли, в които се добавя яйце, обикновено само жълтъка. Вместо мляко понякога се използват плодови и зеленчукови сокове. Тези вкусни напитки са особено богати на витамини и подпомагат обмяната на веществата. Приготвят се с шейкър или миксер. Горещите се сервират в предварително затоплени чаши хайбол, а студените - в чаши хайбол със сламка и лед.


Флип (flip)

Този тип коктейли също се приготвя с яйца, които доминират над останалите съставки, т. е. за разлика от ег-нога, те са пропорционално по-малко. Прибавят се най-различни сиропи, сокове, мляко и дори сирене (настъргано на ситно ренде, като предпочитани са швейцарските, френските и холандските сирена). Приготвят се с миксер, като всички съставки трябва да бъдат предварително изстудени, тъй като не се използва лед. Сервират се в чаши тип балон (бренди чаша) без лед със сламка и лъжичка (когато са със сирене). Отгоре се поръсват със настъргано индийско орехче, настърган шоколад, мляно кафе, какао, канела и др.


Безалкохолни коктейли

Приготвят се в шейкър от предварително изстудени съставки. Сервират се в чаши хайбол със сламка и 3-5 кубчета лед във всяка чаша.


Пунш

Названието “пунш” произлиза от санкритската дума “панча”, която означава “пет”. Толкова са обикновено съставките на пунша: ром, вода, чай, захар и лимонов сок. Безалкохолните пуншове могат да бъдат студени или горещи, приготвят се с чай, а понякога с мляко, с прибавка на различни сиропи, сокове, подправки, яйца и т. н. Може да се приготвят в чаши хайбол, в които се и поднасят, или пък в специални чаши за пунш. Ако в пунша има подправки, трябва да се изчакат 5-10 минути, за да се абсорбират ароматичните вещества. Студените пуншове се сервират с лед и сламка.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB