Ето и двете рецепти,които обещах..
Ликьор от праскови
Необходими продукти:
1,5 кг. праскови или 1 мг. добре узрели кайсии
1 1/2 ч.ч. пудра захар
1 л. водка
Начин на приготвяне:
Плодовете се измиват и смилат. Поставят се в 3 л. бутилка, като същевременно се прибавя захарта и добавя алкохола. Бутилката се запушва с тапа от памук и се осатавя 3 седмици на място с постоянна температура, като отвреме на време се разклаща. След това сместа се прецежда през сито, а след това през филтърна хартия и е готов за употреба.
Ликьор от кайсии (бистър)
Необходими продукти:
1 кг. добре узрели кайсии
1 л. водка
1 кг. пудра захар
20 г. глицерин
1-3 капки бадемова есенция
Начин на приготвяне:
Ситно нарязаните плодове се смесват със захарта и се оставят да престоят 24 часа, след което се прецеждат през тензух без да се притискат. Изцедения от тях сок се смесва с останалите продукти. Налива се в бутилки и се оставя да престои поне 1-2 седмици.
Отцедените плодове могат да бъдат използвани за плодов десерт.
Докато пишех рецептите и на мен ми се прииска да си направя някъкъв ликьор..толкова лесно изглежда, а после по няколко капки в сладкишите сигурно ще е страхотно..

Имам още рецепти за други видове, ако има други желания, готова съм да ги изпълня.
За малко да забравя, похвалите и забележките да се отнасят към авторката (или по правилно би било съставителка, знам ли) на книгата "Напитки" София Смолницка