inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 19 Окт, 2017 6:03 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
Сготвено на: 09 Сеп, 2005 9:42 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ето и двете рецепти,които обещах.. :)

Ликьор от праскови

Необходими продукти:
1,5 кг. праскови или 1 мг. добре узрели кайсии
1 1/2 ч.ч. пудра захар
1 л. водка

Начин на приготвяне:
Плодовете се измиват и смилат. Поставят се в 3 л. бутилка, като същевременно се прибавя захарта и добавя алкохола. Бутилката се запушва с тапа от памук и се осатавя 3 седмици на място с постоянна температура, като отвреме на време се разклаща. След това сместа се прецежда през сито, а след това през филтърна хартия и е готов за употреба.


Ликьор от кайсии (бистър)

Необходими продукти:

1 кг. добре узрели кайсии
1 л. водка
1 кг. пудра захар
20 г. глицерин
1-3 капки бадемова есенция

Начин на приготвяне:
Ситно нарязаните плодове се смесват със захарта и се оставят да престоят 24 часа, след което се прецеждат през тензух без да се притискат. Изцедения от тях сок се смесва с останалите продукти. Налива се в бутилки и се оставя да престои поне 1-2 седмици.

Отцедените плодове могат да бъдат използвани за плодов десерт.

Докато пишех рецептите и на мен ми се прииска да си направя някъкъв ликьор..толкова лесно изглежда, а после по няколко капки в сладкишите сигурно ще е страхотно.. :) Имам още рецепти за други видове, ако има други желания, готова съм да ги изпълня. :P

За малко да забравя, похвалите и забележките да се отнасят към авторката (или по правилно би било съставителка, знам ли) на книгата "Напитки" София Смолницка


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Сеп, 2005 3:21 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 20 Авг, 2005 10:50 pm Съб
Мнения: 32
Ох, то тук е с водка.
Нищо за следващия път ще знам :kiss: :hug: :mexwave:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Сеп, 2005 3:45 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:) Да,занеш че ме запали с този ликьор..залежават ми едни праскови , ще взема да направя и аз една доза.. 8) Да видим как ще успея да вкара контрабандно водката без да ме глобят обаче.. :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Сеп, 2005 1:14 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Да! Изяждаме прасковите и изпиваме водката след това :mrgreen: (Нали така Алеко :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Сеп, 2005 1:11 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
По-лесно е първо да изшльокаме водката, че кой ще ти боде плаващи праскови?! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Сеп, 2005 1:58 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
И така да докладвам..направих някъква волна импровизация на тема "Ликьор от праскови" по втората рецепта.А именно ..имах около 1,5 почистени праскови ,поръсих ги с 1 ч.ч. захар.Бях ги предвидила за фризера ,но нещо ме глождеше отвътре и затова ги бутнаха в хладилника,престояха около 30 часа някъде,току що ги отцедих сока беше към 200 гр приблизително.Добавих около 300 гр. водка и една капка бадемова есенция..опитах,не е достаъчно сладко за да е ликьор ,но определено е много вкусно.Нямам търпение да отлежи.Тогава ще докладвам пак! :)

П.С. Прасковите ще си ги замразя по Алековия начин.. :) Е ,това е с един куршум 2 заека. 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Сеп, 2005 2:17 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Те това се вика пестелива булка!


 Profile  
 
 Рецепта: :)
Сготвено на: 24 Сеп, 2005 10:28 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 20 Авг, 2005 10:50 pm Съб
Мнения: 32
И аз да се отчета.
Относно моя ликьор, който уж не стана.... :oops:
Направо си стана: прецедих го и го оставих в тъмна бутилка на терасата. Отначало беше светъл (леко жълт на цвят). Току-що решихме да го пробваме :mrgreen: Много по-мек е от това, което беше. И цвета му се е променил. Почти е медно на цвят :drink:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Сеп, 2005 3:14 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Значи ставало и с ракия. Ти каква използва: гроздова, сливова или друга? От друга страна не се съмнявам, че ликьорът, направен с водка, ще стане още по-мек и пивък.


 Profile  
 
 Рецепта: :)
Сготвено на: 25 Сеп, 2005 11:16 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 20 Авг, 2005 10:50 pm Съб
Мнения: 32
Гроздова от баща ми :mrgreen: .
Тя и без друго си отлежава тук сам сама.... Никой не я пие. Аз по здравословни причини, а съпруга по убеждения :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB