Ще ме извините, ама тази
рeцeпта е по-скоро за чай с ракия. Ето как аз правя греяната ракия:
Продукти:
2 супени лъжици мед (или захар)
200 мл плодова (може и гроздова) ракия
5-6 карамфилчета
(по желание): щипка розмарин, или портокалови корички, или кора от лимон, или сушена ябълка... оттук нататък започват фантазиите, но както казва един приятел, "все пак става дума за ракия, не за ошав", така че не прекалявайте
В джезве се карамелизира меда (или захарта). Тук трябва да кажа, че меда карамелизира по-трудно, но пък той е по-дъхав дори и само като се разтопи, без да карамелизира. В последния момент се слагат подправките, след което се налива и ракията. Тънкостта е в това, течността да се махне от огъня в момента на завиране (както се казва, "да се обърне един път"). Пие се горещо, не можете да се изгорите, тъй като температурата на завиране е доста по-ниска. И една тънкост - докато се пие, не се вдишва, иначе опияняването идва много скоро.
Наздраве и весело посрещане на Новата година!