Искам да повдигна темата, защото пиенето на уиски си е цяла култура и доста неизвестна у нас. Това което знам:
Най-подходящо мезе са ядките. Друг път! За всякакъв вид blended скоч пробвайте тънки резани морков натопен в лимонов сок.
Има марки ирландско, което върви само с риба (сьомга разбира се).
Лед се използва само в много редки случаи (на евтините марки, като "Иванчо в крачка", "Валентина"....). За разреждане се добавя хладка или в най-лошия случай вода със стайна температура. Може и леко подсладена.
Пак само блендираните скочове се пият, в както ние ги знаем чаши за уиски. За "истинските" марки се ползват чаши подобни на конячените и се "пие" повече с нос отколкото с уста, а ръката затопля.
Етикетите на "стандартните" скочове 12, 24 и т.н. години нямат нищо общо с действителната възраст на питието. За това се и казват "blended" защото от една марка се смесват различни по възраст и количество скоч.
И най-странното. В Англия няма Валентина. Произвежда се само за износ
