[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable
Млечни коктейли
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Сеп, 2019 2:10 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 13 Яну, 2005 4:28 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Аз нали съм отговорник по сладките неща :) ...

В Европа през 18 век станало модерно да се пие питие от горещо мляко, яйца и шери или бренди. Питието се поднасяло традиционно в дървени чаши, наречени ногин (noggin), от които и произлязло името на прочутия и вкусен коктейл. Във Викторианска Англия родителите имали обичай да дават на децата от този вкусен коктейл вечер, за да заспят по-бързо. Хей, внимавайте да не успите децата! :lol:
Питието се поднася и топло и студено - в зависимост от сезона.

ЕГНОГ (Eggnog)
---------------------
3 жълтъка разбити с 2-3 с.л. захар
3 белтъка разбити на сняг заедно с 2-3 с.л. пудра захар
0,5 ч.ч. бренди / коняк /уиски
0.5 ч.ч. ром
2 ч.ч. мляко
2 ч.ч. разбита сладка сметана
Индийско орехче, лимонова и портокалова кора нарязана на тънки сламки

1. Към разбитите жълтъци се прибават малко по-малко брендито и рома. Прибавя се млякото и половината от сметаната, като непрекъснато се бърка.
3. Към тази смес се прибавят внимателно (чрез преобръщане) снега от белтъците.
4. Получената смес се разпределя в чаши и във всяка от тях се добавя отгоре останалата част от сметаната, разбита с пудрата захар и върху нея се наръсват индийското орехче и сламчиците от корите.

Ако се приготвя горещ Егног, млякото и алкохола предварително се сгорещяват.
------
Руснаците имат подобна версия на този коктейл.

ГОГОЛ-МОГОЛ
------------------
6 жълтъка разбити на сняг с 2-3 с.л. захар
1.5 ч.ч. мляко сварено с 1.5 ч.ч. захар
1.5 ч.ч. коняк
Ванилия

1. Горещият млечен сироп се изсипва малко по-малко в жълтъчения крем. Прибавя се коняка и ванилията и се разбива добре.
2. Оставя се да изстине и се поднася в ликьорени чашки.
Може да се запази в бутилка до 3 седмици.

Наздраве!


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Яну, 2005 10:56 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
звучи божествено. Смятам да опитам някоя вечер :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB