Аз нали съм отговорник по сладките неща

...
В Европа през 18 век станало модерно да се пие питие от горещо мляко, яйца и шери или бренди. Питието се поднасяло традиционно в дървени чаши, наречени ногин (noggin), от които и произлязло името на прочутия и вкусен коктейл. Във Викторианска Англия родителите имали обичай да дават на децата от този вкусен коктейл вечер, за да заспят по-бързо. Хей, внимавайте да не успите децата!
Питието се поднася и топло и студено - в зависимост от сезона.
ЕГНОГ (Eggnog)
---------------------
3 жълтъка разбити с 2-3 с.л. захар
3 белтъка разбити на сняг заедно с 2-3 с.л. пудра захар
0,5 ч.ч. бренди / коняк /уиски
0.5 ч.ч. ром
2 ч.ч. мляко
2 ч.ч. разбита сладка сметана
Индийско орехче, лимонова и портокалова кора нарязана на тънки сламки
1. Към разбитите жълтъци се прибават малко по-малко брендито и рома. Прибавя се млякото и половината от сметаната, като непрекъснато се бърка.
3. Към тази смес се прибавят внимателно (чрез преобръщане) снега от белтъците.
4. Получената смес се разпределя в чаши и във всяка от тях се добавя отгоре останалата част от сметаната, разбита с пудрата захар и върху нея се наръсват индийското орехче и сламчиците от корите.
Ако се приготвя горещ Егног, млякото и алкохола предварително се сгорещяват.
------
Руснаците имат подобна версия на този коктейл.
ГОГОЛ-МОГОЛ
------------------
6 жълтъка разбити на сняг с 2-3 с.л. захар
1.5 ч.ч. мляко сварено с 1.5 ч.ч. захар
1.5 ч.ч. коняк
Ванилия
1. Горещият млечен сироп се изсипва малко по-малко в жълтъчения крем. Прибавя се коняка и ванилията и се разбива добре.
2. Оставя се да изстине и се поднася в ликьорени чашки.
Може да се запази в бутилка до 3 седмици.
Наздраве!