С любезното съгласие на Асен38 ви представям този изключителен
ЛИКЬОР ОТ ДРЕНКИ
900 г дренки 500 мл чист спирт (95%) листата от една ароматна роза 3 cм ванилена пръчица, разделена по дължина костилките от 15 дренки 300 г бяла кандирана захар 2,5 л червено вино със слаб черешов аромат 100 мл качествен тъмен ром
Дренките се измиват и почистват от дръжките (ако имат). Всяка една се притиска, за да спука леко, за да поеме по-лесно спирта и ароматите. Взима се достатъчно голям съд, добре е това да бъде прозрачно стъклено шише. 15-те костилки се начукват и прибавят към дренките. Прибавят се листенцата от розата, ванилията и спирта (най-добре е с 95% Alk.) И започва най-неприятното - чакането, търпение за цял 1 месец. Съдът с дренките и спирта се поставя на слънчево и топло място и ежедневно се разклаща. След едномесечния престой, се прибавят кандираната захар, виното и рома. Съдът с ликьора продължава да стои на светлото и топло местенце - колкото по-дълго, толкова по-добре. Накрая ликьорът се прецежда и прибира в шишета, а "пияните" дренки се хапват като мезе! Страшен ликьор и страшно мезе става!
Обяснение: "Кандирана захар", колкото и парадоксално и тавтологично да звучи, има. Това е рафинирана или нерафинирана захар, кристализирала от захарен сироп на големи кристали, известна от много години и у нас като "Небет шекер". В случая става въпрос за такива кристали от рафинирана захар, но не виждам каквато и да било причина да не може да се използва обикновена бяла рафинирана захар.
|