Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 11 Юли, 2020 7:45 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
Сготвено на: 19 Мар, 2005 8:15 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Глинтвайнът (от немското gluhender Wein) означава буквално „пламтящо вино". За по-сериозен огън в него понякога добавят ром или коняк. Но това е факултативно упражнение. Както и внедряването в рецептата на ябълки, кайсии и прочие плодове.
По своята природа тази напитка е истински био-енергетик с отлично сгряващо действие, активизиращо защитните сили на организма.
Всекидневната доза е 1 - 2 чаши.

Глинтвайн по немски
Продукти:
1л сухо червено вино
1/2 чаша захар
15-20 зрънца черен пипер
5 цветчета карамфил
щипка смляна канела
Приготвяне:
Всички изброени съставки се сипват във виното и то се вари, докато заври (но не се кипва!).
Сервира се горещо във високи (за да изстива бавно) и прозрачни (за да се любувате на цвета) чаши, с парченце лимон.
Пие се в зимните вечери - с наслада от пикантния аромат и чувствения, леко сладникав вкус.

Наздраве!


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2005 12:43 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Всичко е точно така, както го е описала Русокоска. Германците си умират да пият такова вино по Коледните базари. Тогава в цетнровете на градовете силно ухае на греяно вино, скара и пържена риба (друго любимо ястие по това време).

Не ми стана ясно обаче, защо Русокоска го нарича "Глинтвайн". На немски си е "Глювайн" (Glühwein) и идва - както съвсем вярно е написано - от glühender Wein.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2005 1:05 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
...Не ми стана ясно обаче, защо Русокоска го нарича "Глинтвайн". На немски си е "Глювайн" (Glühwein) и идва - както съвсем вярно е написано - от glühender Wein.

В българския думата е дошла през руския, а на руски е 'глинтвейн'.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2005 1:06 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аха...


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2005 10:06 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
biskvitka написа:
Алеко написа:
...Не ми стана ясно обаче, защо Русокоска го нарича "Глинтвайн". На немски си е "Глювайн" (Glühwein) и идва - както съвсем вярно е написано - от glühender Wein.

В българския думата е дошла през руския, а на руски е 'глинтвейн'.


Така е !
:cheers:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Мар, 2005 10:28 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:58 am Сря
Мнения: 87
Абе то: "Гитлер сказал Гимлеру ти" едикакво си "га га га" :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Дек, 2006 10:37 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Голям резил: вместо пипер сложих бахар... Иначе греяното винце се оказа много добро, имаше своя лечебен и повдигащ настроението ефект 8).

Благодаря, Русокоске!


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Дек, 2006 12:01 am Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Като изключим, че леко поналютваше, винцето си беше екстра.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Дек, 2006 9:18 am Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Нищо де, вместо люта ракия сте консумирали люто вино. Голяма работа! :P


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Дек, 2006 1:15 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
MR.LAZY написа:
Като изключим, че леко поналютваше, винцето си беше екстра.


А от какво е поналютвало - нали вместо пипер е имало бахар. ;)

Важното е, че ви е харесало. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Дек, 2006 3:06 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
От канелата.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB