Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Апр, 2024 6:57 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 46 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2
Message
Сготвено на: 15 Дек, 2007 4:19 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Апр, 2005 12:36 pm Чет
Мнения: 97
Location: Варнаaaaa
biskvitka написа:
Люта, много благодаря за положения труд! :plz: :mexwave:

Немските списания (пък и книгата) не ги хвърляй, поне не страниците с рецепти. С общи усилия ще преведем, каквото можем.

Оки Биски, разбрано! Тогава ще продължа с рецептите.
Те май вече са за раздел "Рецептите на баба" :). Даже мога и да ги пратя на някой, който ги иска и то всички.
И на теб ли ти е жал за тях :cry: . Те затова са и оцелели през всичките тия години, но при мен стана пренаселено и ми се налага да разкарам доста неща.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Мар, 2008 11:54 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Да се похваля с последните си придобивки:

"Типични еврейско-испански ястия" на Ивет Анави

и "Голямата книга на подправките" на Мария Василева.

Книжката със сефарадските рецепти се оказа чудна, надмина всички мои очаквания, макар че откъси от нея се публикуват в един вестник и имах някаква приблизителна представа за нея. Освен изпитаните от много поколения рецепти, в нея има и интересни подробности относно бита на сефарадимите.

За сметка на това "Голямата книга на подправките" се оказа едно голямо разочарование. Книгата наистина е голяма, но за самите подправки е писано много малко - 50 от 280 страници :evil: , като информацията е оскъдна, не са посочени латинските наименования, а илюстрациите са на 16 страници в средата, в размазана цветна притурка. За сметка на това има огромно количества рецепти, които едва ли някога ще приготвя, толкова скучно са написани (или преписани).

Имах възможност да разгледам и другата книга за подправки на същото издателство, а именно, "Отглеждане и използване на подправки" на
Симеон Дочев, която се оказа подобна боза - оскъдна информация, вестникарска хартия, рисувани илюстрации от учебник по фитотерапия отпреди трийсетина години... Пълна скръб!
Но поне няма рецепти :twisted:

Тия хора няма ли да се научат да пишат книги?


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Авг, 2008 11:20 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Тук май само аз се хваля :roll:

Не помня, дали се изфуках с невероятната Baking illustrated - рецепти за печива, събрани от списанието Cooks Illustrated. Ценното в тези рецепти е това, че се описват различни подходи и методи при приготвянето на сладкиши и хляб, като ми спестяват ценно време (все пак не винаги мога да правя един сладкиш или хляб, докато се получи това, което искам като вид, вкус и текстура) - там това са свършили вместо мен кулинарните маниаци :P

Нещо по-ново - The ultimate Book of Fish and Shellfish, предишното и издание е The new Fish Cooking Encyclopedia. Книгата се състои от две части - първата - "образователна" - със снимки и описания на различните риби и морски дарове, а втората - с рецепти. На всяка страница има снимки, не само на готовото ястие, но и при описанието на приготовлението.
Хартията е плътна, гланцова и бяла, самата книжка е тежка и представителна (512 стр.) и е много красива.
Рецептите са интересни, но поради недостъпността на част от продуктите, не всичко може да се приготви.

Вчера се сдобих с книгата на Огюст Ескофие - 2000 Favorite French Recipes. Рецептите са базови за френската кулинария и има различни варианти.
Няма нито една илюстрация :cry: тексът е 884 страници на тънка бяла хартия.
Другият минус са печатните грешки и не особено прекрасният превод (но не са фрапиращи).
В предговора Ескофие отбелязва, че тази книга е написана за обикновените домакини, в нея няма сложни техники и скъпи продукти (явно през 1934 черните трюфели от Перигор са били толкова разпространени, колкото у нас белите печурки).
На мен лично ми харесва и смятам, че има какво да науча от книгата 8) .


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 46 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB